U jeku inovacija i razmišljanja o evoluciji interneta, prije nekog vremena javila se ideja o Webu 3, konceptu kojeg je osmislio suosnivač ethereuma, Gavin Wood. A iako se još ne zna je li on takozvani vaporware (tehnologija koja se možda hoće, a možda neće pojaviti) ili buduća realnost, neki ga predstavljaju kao veliki odmak od monopolizacije podataka na internetu.

Web 3 i blockchain

Web 3 bi trebao imati jedan aspekt metaverzuma, a to je da korisnici mogu ići virtualno s platforme na platformu s jednim računom. I NFT-ovi, tj. jedinstveni tokeni koji predstavljaju vlasništvo nad virtualnim dobrom, bi se tim se putem mogli lakše kupiti i prodati s kriptovalutama. Osim toga, Web 3 se odnosi na ravnomjernu raspodjelu moći, oduzimajući kontrolu velim tehnološkim kompanijama (poput Mete i Amazona) te bi postojao na blockchainu kojeg gradi mreža računala u kojoj se nalaze podaci otvoreni za javnost, objašnjava Business Insider.  

Oduzimanje moći 

Takvo djelovanje bi bilo veliko odstupanje od načina na koji stvari sada funkcioniraju, gdje internetske platforme postavljaju i provode vlastita pravila. To je također razlog zašto bi Web 3 mogao biti rješenje protiv monopolističke poslovne prakse. Zato se predviđa da bi ova ‘mreža sljedeće generacije’ mogla oduzela moć velikim korporacijama jer one više ne bi bile jedine istaknute platforme koje bi se koristile.

Inače, neke tvrtke rizičnog kapitala i velike korporacije već ulažu vrijeme i novac u izgradnju ovog koncepta. Twitter radi na projektu nazvanom ‘Bluesky’ za izgradnju vlastite decentralizirane platforme društvenih medija, što bi bio korak prema Webu 3, a u studenom su iz kompanije najavili da će pokrenuti kripto tim koji će biti ‘centar izvrsnosti za sve stvari blockchaina i Weba 3’. Osim toga, GameStop je u listopadu tražio voditelje Web 3 igara, Reddit se bavi Web 3 značajkama na svojoj platformi, a i poznata VC tvrtka iz Silicijske doline Andreessen Horowitz, koja radi na popularizaciji kriptovaluta, ulaže značajnu snagu u lobiranje na Capitol Hillu da prihvati Web 3.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay