Postotak recikliranja plastike opada u Sjedinjenim Državama, a proizvodnja istodobno raste, objavio je u ponedjeljak pokret Greenpeace USA u izvješću i navodi da je postojanje kružne ekonomije kojom se voli hvaliti industrija “fikcija”.

Prema toj analizi, američka kućanstva proizvela su u 2021. godini 51 milijun tona plastičnog otpada, od čega je reciklirano tek 2,4 milijuna tona.

Trend je u opadanju otkako je Kina prestala prihvaćati plastični otpad sa Zapada 2018. te istodobno reciklirati jedan dio.

“S takvom strategijom, izbjegli su svaku odgovornost”, dodaje on i kao primjere navodi velike korporacije kao što su Coca-Cola, PepsiCo, Unilever i Nestlé.

Prema izvješću, praksa recikliranja plastike ne funkcionira iz pet razloga.

Prvi je taj što je količina plastičnog otpada tolika da je izuzetno teško sve to prikupiti.

Nadalje, čak i da se prikupe sve količine, plastični otpad ne može se reciklirati zajedno, pa je u praksi “nemoguće razvrstati tisuće milijarda proizvoda”, navodi se.

Treći je razlog taj što je i sam proces recikliranja plastike štetan za okoliš te su radnici koji to provode izloženi kemijskim proizvodima, a procesom se proizvodi mikroplastika.

Četvrti razlog je taj što se reciklirana plastika ne može ponovno upotrijebiti za izradu ambalaže za prehrambene proizvode, jer je rizično toksična.

Zadnji je razlog taj da je recikliranje jako skupo, navodi NGO i objašnjava “Nova plastika konkurira recikliranoj”. Mnogo je jeftinija proizvodnja nove plastike koja je i kvalitetnija od reciklirane” ističe se.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay