ZAGREB, 27. siječnja 2017. (Hina) – Regionalna suradnja važna je za konkurentnost željeznica, napredak industrije i sustizanje najboljih europskih željezničkih sustava, ocijenjeno je u petak na konferenciji “Važnost željeznica za proizvodnu industriju regije”.

Na skupu u organizaciji Klastera za željeznice jugoistočne Europe razmatrane su buduće investicije u željezničku industriju u regiji, mogućnost suradnje na natječajima u inozemstvu te uloga država u oporavku željezničke industrije.

Direktor Klastera željeznica za jugoistočnu Europu Milan Vučković kazao je kako se ta udruga zalaže za užu suradnju nacionalnih željeznica, uvođenje novih tehnologija i profesionalizaciju menadžmenta.

Prema njegovim podacima, preko 800 domaćih kompanija iz regije, sudjelovalo je na natječajima pet nacionalnih željeznica, a sektor u regiji ma više od sto tisuća zaposlenih.

Smatra da modernizacija željeznice može biti pokretač ekonomskog razvoja cijele regije.

I za državnog tajnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Marija Antonića željeznica može biti bitna za ekonomski razvoj, ali mora se prilagoditi tržišnim uvjetima, kako na zajedničkom europskom tržištu tako i regionalno.

Drži da je aktualna Vlada poduzela nekoliko dobrih koraka. Pri tome je istaknuo poreznu reformu i novi Zakon o javnoj nabavi.

Za potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore Tomislava Radoša razvoj novih, inovativnih proizvoda, temeljenih na istraživanju i razvoju, postao je osnov uspješnosti poslovanja i života i za velike firme, a posebno za mala i srednja poduzeća.

Budući da razvoj novog proizvoda u pravilu puno stoji, jedini pravi izvor ostvarivanja konkurentnosti po njemu je u razvoju novih inovativnih proizvoda i u suradnji sa sličnim tvrtkama iz regije, odnosno okruženja.

Hrvatska željeznička industrija, kazao je, zapošljava oko 6.000 ljudi i ima snažan izvozni potencijal.

Pomoćnik generalnog direktora željeznica Republike Srpske Branislav Đurica naglasio je kako je u tom entitetu Bosne i Hercegovine u razvoj željezničke infrastrukture dosad uloženo oko 200 milijuna eura, ali da sveukupno treba uložiti 500 milijuna eura da bi se sustav dovelo u optimalno stanje.

Predsjednik Foruma poslodavaca Srbije Makso Đukić rekao je da srbijanska vlada podupire razvoj željeznice i više puta istaknuo potrebu regionalnog povezivanja sektora kako bi bio konkurentniji.

(Hina)