ZAGREB, 4. lipnja 2017. (Hina) – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu i nekim europskim tržištima dosegnule rekordne razine, što se zahvaljuje naznakama jačanja globalnog gospodarstva.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,6 posto, na 21.206 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,95 posto, na 2.439 bodova, a Nasdaq indeks 1,5 posto, na 6.305 bodova.

Sva tri indeksa dosegnula su prošloga tjedna nove rekordne razine, kao i njemački DAX te britanski FTSE indeks.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks svih svjetskih burzi dosegnuo je prošloga tjedna najviše razine u povijesti.

Dobro raspoloženje na burzama zahvaljuje se naznakama jačanja najvećih svjetskih gospodarstava, od američkog do europskog, dok se rast kineskog gospodarstva stabilizira nakon duljeg razdoblja usporavanja.

Pritom ulagače ne smeta ni to što se u lipnju očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa američke središnje banke za 0,25 postotnih bodova.

Zahvaljujući stabilnom rastu gospodarstva, što bi moglo potaknuti inflaciju, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji gotovo 90 posto izgleda da će Fed već u ovom mjesecu povećati kamate.

No, pitanje je, kažu analitičari, hoće li do kraja godine još koji put povećati cijenu novca, s obzirom da rast najvećeg svjetskog gospodarstva ipak nije toliko brz koliko se očekivalo.

Tako je izvješće s tržišta rada pokazalo da je u svibnju u SAD-u broj zaposlenih povećan za 138.000, znatno manje od očekivanih 185.000.

“Podaci su doista iznenadili. Nisu u skladu sa svim ostalim pokazateljima s tržišta rada koji su dosad objavljeni”, kaže Russell Price, ekonomist u tvrtki Ameriprise Financial Services.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,7 posto, na 12.822 boda, a pariški CAC 0,1 posto, na 5.343 boda. Londonski FTSE ostao je nepromijenjen, na 7.547 bodova.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 2,5 posto, na 20.177 bodova, najvišu razinu u gotovo dvije godine.

(Hina)