Najveći trgovački lanac u Hrvatskoj, Konzum, imao je lani rast dobiti od 252 posto u odnosu na 2021. godinu, točnije, sa 5,35 milijuna eura na 17,44 milijuna eura, a Kaufland Hrvatska imao je rast dobiti od 101 posto odnosno sa 7,89 milijuna eura na 15,89 milijuna eura. To su dva rekordera u Hrvatskoj. 

Prema podacima Jutarnjeg, prosječne neto plaće u tim trgovačkim lancima također su vrlo različite, a najveći trgovac, Konzum, ima najnižu prosječnu plaću. Ona je u 2022. godini porasla za 12,64 posto, ali na kraju je bila 744 eura. Najveću prosječnu plaću, pak, po zaposlenom u prvih pet lanaca ima Lidl, a ona iznosi čak 1534 eura.

Dubrovački ekonomski stručnjak, izvanredni profesor i doktor znanosti Tonći Svilokos prokomentirao je toliku dobit nauštrb kupaca.

– Po svemu sudeći, trgovački lanci su zaradili, ne samo oni – uvijek je, nažalost, ‘pravilo‘ da radnik i ‘mali čovjek‘ najviše gubi u svakoj situaciji, a posebno u vremenu inflacije jer njegova plaća neznatno raste ili ne raste nikako, a cijene neumoljivo rastu.

Država bi te ekstra-profite trgovačkih lanaca trebala ekstra-oporezivati, treba nam progresivna porezna politika gdje bi netko za dodatnu dobit plaćao dodatne poreze i na taj način se stvari mogu pokušati ujednačiti, ali to uvijek ide na stranu poduzetnika a manje na stranu radnika, poručuje Svilokos.

Osvrnuo se na dobit i na plaće zaposlenika.

– Ulazni troškovi su trgovačkim lancima sigurno porasli, što točno ne znamo, a ako su im profiti porasli bilo je logično da povećavaju u plaće. Zašto ne povećaju plaće? Zato što su profitno orijentirani – žele radnika platiti što je god moguće manje, a naplatiti svoje usluge, proizvode što je moguće više.

Treba djelovati odmah, cijene već od prošle godine rastu 10, 12 posto, taj rast cijena dovodi do toga da su nama plaće realno spuštene za 20-30 posto. Kupovna moć novca je unazad tri godine sigurno pala za toliko posto, napominje stručnjak na kraju.

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay