RIJEKA, 9. siječnja 2016. (Hina) – Na Kvarneru je 2016. godine ostvaren rekordan turistički promet, s gotovo 2,6 milijuna turista i 13,9 milijuna noćenja, što je pet posto više turista i šest posto više noćenja u odnosu na 2015. godinu, izvijestila je ponedjeljak direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Prema podacima s konferencije za novinare, broj turističkih noćenja u Primorsko-goranskoj županiji povećan je u 2016. u odnosu na 2012. za dva, a u odnosu na 2010. godinu za tri milijuna.

Lani se na Kvarneru odmaralo najviše gostiju iz Njemačke, koji su ostvarili 31 posto od ukupnih noćenja inozemnih turista. Slijede gosti iz Slovenije, Austrije, Italije, Mađarske, Češke i Poljske.

Najviše noćenja bilo je na Krku (32 posto), zatim na Rabu, opatijskoj rivijeri, Lošinju i crikveničkoj rivijeri, Cresu te na području Novog Vinodolskog. Gosti su boravili u privatnom smještaju (47 posto), zatim u hotelima (25 posto) i kampovima (24 posto).

I lanjski prosinac na Kvarneru bio je turistički uspješan – posjetila su ga 36.463 turista koji su ostvarili 99.103 noćenja, što je 14 posto više turista i 15 posto više noćenja nego u istom mjesecu prethodne godine.

Najbrojniji su bili domaći gosti, koji su ostvarili 31.836 ili 32 posto noćenja. Od inozemnih gostiju, najviše ih je bilo iz Austrije, Slovenije, Italije i Njemačke. Gotovo polovica prosinačkih noćenja ostvarena je na opatijskoj rivijeri, na drugom mjestu je riječko područje, a slijede otoci Lošinj i Krk te crikvenička rivijera. Najviše noćenja bilo je u hotelima (69 posto), manje u privatnom smještaju i kampovima, a prosječna dob turista koji su tijekom prosinca posjetili Kvarner je 50 godina.

Turistima je tijekom 2016. na Kvarneru na raspolaganju bilo više od 170 tisuća stalnih postelja što je 18 posto od ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj. Po broju raspoloživih smještajnih kapaciteta, Primorsko-goranska županija je na trećem mjestu, nakon Istarske i Splitsko-dalmatinske županije.

(Hina)