Prije deset godina dugovi u svijetu iznosili su 210 bilijuna dolara. Danas su prešli 313 bilijuna dolara. I nema globalnog sloma. Zahvaljujući jeftinom državnom zaduživanju mnogi autokrati desetljećima ostaju na vlasti. A ima novca i za financiranje ratova

Martin Wolf, vodeći kolumnist Financial Timesa, posvetio je prošlotjednu kolumnu opasnostima koje prijete zbog rastućega svjetskog duga. Premda je još 1989. bilo autora koji su upozoravali da proračunski deficiti ne mogu pumpati dugove unedogled, zaduživanje vlada razvijenih zemalja i zemalja u razvoju rastu po stopi od šest posto na godinu. A financijskog i ekonomskog sloma kakav bi se očekivao i dalje nema. Najnovija predviđanja upozoravaju da će omjer javnog duga i BDP-a u razvijenim zemljama skočiti na 120 posto, a u zemljama u razvoju do 80 posto. To će biti rekordi nezabilježeni od kraja Drugoga svjetskog rata.

Čini se kao da temelji ekonomskih učenja više ne vrijede. Nitko ne diže paniku. I vjerovnici su mrtvi hladni. Ako svih ovih godina nije bilo sloma, valjda ga neće biti i u budućnosti.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Image by Sharobi Travels from Pixabay