AMSTERDAM, 23. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Philips Lighting, najveći svjetski proizvođač lampi, objavio je u ponedjeljak slabije od očekivanih poslovne rezultate za četvrto tromjesečje lani, no najavio je bolje prodajne rezultate i marže u 2017.

Dobit prije kamata, poreza, aprecijacije i amortizacije (EBITA) u zadnjem lanjskom kvartalu iznosila je 188 milijuna eura, u odnosu na 159 milijuna eura u istom razdoblju prethodne godine, objavila je ta nizozemska kompanija. Analitičari u Reutersovom istraživanju očekivali su prilagođenu EBITA-u u visini od 193 milijuna eura.

Philips Lighting, koji se u svibnju odvojio od matične kompanije Philips NV, razvija svoje poslovanje na području LED rasvjete i ostaloga, dok je proizvodnja tradicionalne rasvjete u terminalnoj fazi.

U četvrtom su tromjesečju prihodi od prodaje te grupe pali za 5,4 posto na 1,93 milijardi eura. Prodaja LED rasvjete poskočila je pritom 9,9 posto, na 440 milijuna eura, dok su prihodi od prodaje običnih lampi pali za 20 posto na 575 milijuna eura. Oba poslovanja poboljšale su marže, jer kompanija troškove nabave. Prilagođena marža grupe poboljšala se na 9,7 posto, u odnosu na ranijih 7,8 posto.

U kompaniji očekuju da će u ovoj godini poboljšati marže za još dodatnih 1 posto, a ukupna prodaja bi trebala porasti.

Izvršni direktor CEO Eric Rondolat izjavio je novinarima da očekuje da će prodaja ponovno iskazivati stope rasta u drugom dijelu godine.

(Hina)