Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je uložiti 1,5 milijardi eura državnog novca u umjetnu inteligenciju do 2022. godine kako bi se zaustavio odljev mladih stručnjaka iz Francuske i uhvatio korak s dominantnim američkim i kineskim tehnološkim divovima.

Ulaganje je sastavni dio strategije za umjetnu inteligenciju koju je Macron izložio na istraživačkom institutu elitnog College de Francea. Temelji se na izvješću koje je istaknulo prednosti i nedostatke Francuske na tom području.

Umjetna inteligencija dio je informatike koji se bavi razvojem sposobnosti računala da obavljaju zadaće za koje je potreban neki oblik inteligencije, uključujući snalaženje u novim okolnostima, učenje novih pojmova i zaključivanje.

“Nemamo nikakvih šansi da kontroliramo utjecaj (tih tehnologija) niti da utječemo na eventualne negativne posljedice ako propustimo početak rata”, kazao je francuski predsjednik u četvrtak pred više ministara i čelnika kompanija, uključujući direktora BNP Paribasa Jeana-Laurenta Bonnafea.

Cijeli članak možete pročitati na: novilist.hr

Foto: Shutterstock