EU je reagirala relativno brzo na te probleme. Europski parlament usvojio je spomenutu rezoluciju o položaju umjetnika i kulturnom oporavku u EU-u, a u sklopu višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje do 2021. do 2027. donesen je novi, do sada najveći proračun za kulturu u iznosu od 2,24 milijarde eura.

“Međutim, moram s velikim žaljenjem konstatirati da se u Hrvatskoj nedovoljno priča o važnosti KKI i da ne postoji razvijena svijest o tome koliko ovaj sektor doprinosi ne samo mentalnom stanju i zdravlju ljudi, već i gospodarstvu”, kazala je Jerković.

Zastupnica u Europskom parlamentu pozvala je sve aktere da joj se jave s prijedlozima i problemima koji ih muče te obećala da će iste razmotriti pri stvaranju rezolucije o položaju umjetnika i kulturnjaka u Hrvatskoj.

“Sastavit ćemo prijedlog teksta prilagođen hrvatskim uvjetima i okolnostima. Važno je da dobijemo podršku čim većeg broja političkih i parlamentarnih stranaka i da nakon što uputimo prijedlog rezolucije u saborsku proceduru, ista bude i usvojena. Rezolucija nema snagu zakona, ali je na neki način obvezujuća za vladu i ministarstva i ima ne baš malu političku snagu”, kazala je Jerković, dodajući da je ključno da se podigne svijet i da se osigura politička volja za njihovo rješavanje.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr