MOSKVA, 23. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft počeo je koristiti usluge britansko-švicarske trgovinske kuće Glencore pri isporuci nafte u Mađarsku i Slovačku u rafinerije mađarske naftne i plinske grupe MOL, kazala su za Reuters tri neimenovana izvora u industriji.

Rosneft se počeo širiti na nova tržišta nakon što su prošle godine kupili Bašneft koji uglavnom crpi naftu u Uralskom gorju.

Bašneft je ranije tromjesečno isporučivao oko 600 tisuća tona nafte u Mađarsku i Slovačku preko trgovinske kuće Normeston.

Rosneft pak isporučuje naftu cjevovodom Družba u Poljsku, Njemačku i Češku. S vremenom su iz lanca nabave isključili posrednike poput Souz Petroleuma, Mercuria Energyja i Sunimexa.

Krajem prošlog tjedna neimenovani su izvori za Reuters kazali da je Rosneft počeo isporučivati naftu u Mađarsku i Slovačku uz podršku trgovinske kuće Glencore.

Glencore je nedavno zajedno s katarskim državnim fondom QIA kupio 19,5 posto udjela u Rosneftu i mnogi promatrači na tržištu nagađaju da je Rosneftovo prihvaćanje Glencoreovog posredovanja obveza koju je ruska kompanija preuzela u sklopu te transakcije, navodi Reuters.

Ruska kompanija isporučit će u siječnju u Mađarsku i Slovačku naftovodom Družba po 80 tisuća tona nafte, te ukupno 500 tisuća tona u razdoblju od siječnja do ožujka, kazali su izvori.

U ruskoj kompaniji nisu odmah željeli komentirati tu informaciju.

Nafta se isporučuje u rafineriju mađarske naftne i plinske grupe MOL na Dunavu, te u njezinu rafineriju u glavnom gradu Slovačke Bratislavi, dodaju izvori.

(Hina)