Ono što razvija mali startup iz Valpova nije nimalo jeftino. U razvoj OctoXR do sada su uložili 350 tisuća eura. Oko 150 tisuća eura su bootstrapali, a dio novca, 200 tisuća, investirao je fond rizičnog kapitala Fil Rouge Capital.

Proširenu stvarnost (XR) koja uključuje VR, AR i MR tehnologije, najčešće poistovjećujemo s videoigrama. No njezina je primjena, otkriva Ivan Rajković, osnivač i direktor SpectreXR-a, puno šira. Kompanija osnovana prije šest godina s alatom OctoXR cilja na industrijsku primjenu virtualne i proširene stvarnosti.

Alat je to na čijem razvoju rade već dvije godine i u koji su uložili 350 tisuća eura. U 2023. se nadaju i monetizaciji tog visokosofisticiranog proizvoda pomoću kojeg ruke korisnika postaju alat za upravljanje u digitalnom, jednako kao i u realnom svijetu.

Da njihove nade imaju realnog temelja govori i činjenica da su kvalitetu OctoXR nakon izlaganja na Expo-u AWE u Lisabonu, prepoznale dvije velike i važne tehnološke kompanije – švedski Crunchfish i američki Ultraleap. Ukratko, SpectreXR iz Valpova, kojeg čini tim od šestero ljudi, odlučio je olakšati i unaprijediti upravljanje rukama u XR-u, a funkcionalnosti koje razvijaju kroz OctoXR baš to omogućuju.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay