Hrvatska gospodarska komora (HGK) u suradnji s Trgovinsko-industrijskom komorom Rumunjske organizira Rumunjsko-hrvatski gospodarski forum koji će se održati 3. listopada, u Bukureštu, u povodu službenog posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Rumunjskoj, najavljeno je u nedjelju iz HGK.

Gospodarsko izaslanstvo predvodi predsjednik HGK Luka Burilović. U sklopu foruma, na kojemu će sudjelovati 22 hrvatske i 45 rumunjskih tvrtki, bit će organizirani B2B sastanci na kojima će prisustvovati  AD Plastik, Crosco, HS Produkt, Kamgrad, Stražaplastika, Luka Vukovar, IGH te mnoge druge tvrtke.

„Iako se prema razvijenosti nalazi na začelju među članicama EU, gospodarstvo Rumunjske u stalnome je porastu. Gledajući rast BDP-a u 2016. godini, Rumunjska se nalazi među top pet zemalja EU s rastom od 4,8 posto“, rekao je predsjednik HGK  Burilović.

No, dodaje, unatoč odličnim bilateralnim odnosima Hrvatske i Rumunjske gospodarski odnosi dviju zemalja nisu na zadovoljavajućoj razini, a moguća je suradnja u području energetike, prometne infrastrukture, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, brodogradnje, vojne i automobilske industrije te turizma.

Predsjednik HGK u priopćenju naglašava kako Hrvatska i Rumunjska trenutno ostvaruju relativno visoke stope rasta i lagano se približavaju prosjeku EU te da svoj rast znatno temelje na robnom izvozu, zbog čega je poželjno i daljnje povećavanje međusobne robne razmjene.

„U prvih šest mjeseci 2017. ukupna robna razmjena iznosila je 157,3 milijuna eura što je rast od 25 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2016. godine. Izvoz u Rumunjsku je veći za gotovo 35 posto i iznosio je 71,6 milijuna eura, a uvoz iz Rumunjske iznosio je 85,8 milijuna eura, što je za 20 posto više u odnosu na isto razdoblje lani“, kazao je Burilović.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr