Za mjere iz Programa ruralnog razvoja u ovoj će se godini raspisati 30 natječaja, za što je osigurano 3,75 milijardi kuna potpore, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede te pozvali poljoprivrednike da prate natječaje, razvijaju ideje i pišu projekte.

“Prošle godine smo napravili veliki zaokret u korištenju sredstava Programa ruralnog razvoja. Rezultati jednostavnijih procedura i bolje obrade projekata već su vidljivi i daju nam vjetar u leđa za provođenje novih natječaja”, istaknuo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Sredstva se, dodaje, sada povlače učinkovitije, a korisnici ne moraju čekati dvije godine u neizvjesnosti hoće li proći na natječaju ili odustati od investicija.

“Danas smo objavili plan natječaja za ovu godinu kako bi potencijalnim korisnicima dali dovoljno vremena za planiranje i pripremu. Čeka nas posao težak 3,75 milijardi kuna. Pratite natječaje, razvijajte ideje, pišite projekte i gradite budućnost naših ruralnih prostora”, istaknuo je Tolušić.

Iz Ministarstva navode kako će se ove godine i dalje otvarati natječaji za mjere za koje su poljoprivrednici pokazali najviše interesa, poput mjere 4 “Ulaganja u fizičku imovinu”, predviđenom za veljaču, a koja se odnosi na biljnu proizvodnju, dok se u ožujku očekuje natječaj namijenjen povećanju dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima za uljare i mini mljekare.

Poljoprivrednicima zanimljiva mjera 6 za Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja, u 2018. po prvi put omogućuje korištenje sredstava po podmjerama 6.2. i 6.4., koje do sada nisu objavljivane u prethodnim natječajima, a odnose na potporu ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti te razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu

Foto: Shutterstock