Tržište kriptovaluta u debelom je crvenom tijekom posljednjih mjeseci, a vijesti iz Rusije sigurno neće pomoći oporavku.

Nakon Kine, čini se kako bi i Rusija mogla pokazati palac dolje kriptovalutama. Ruska centralna banka prošli je tjedan predložila zabranu korištenja i rudarenja kriptovaluta, a među razlozima spomenuti su prijetnja njihovom financijskom sustavu, kao i briga za okoliš.

U izvještaju koji je banka objavila kriptovalute uspoređuju se s piramidalnim prevarama, upozoravaju kako se bitcoin i druge kriptovalute često koriste u kriminalnim aktivnostima i za pranje novca te je poseban naglasak stavljen na opasnost koje predstavljaju suverenitetu monetarne politike. Naime, investiranjem u kripto, građani Rusije svoj novac izvlače iz nacionalne ekonomije.

Također, kriptovalute i rudarenje loše djeluju i na rusku “zelenu budućnost” te predstavljaju rizik za opskrbu energije. Rudarenje, kako je poznato, troši jako puno energije, a Rusija je trenutačno treća najveća zemlja po kriptorudarenju nakon SAD-a i Kazahstana.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay