MOSKVA, 15. rujna 2017. (Hina) – Rusija je 2016. godine po prvi put od prodaje žitarica zaradila više nego od prodaje oružja i taj bi se trend mogao nastaviti, ističu analitičari, a prenosi agencija Ria.

Ruske isporuke pšenice na strana tržišta mogle bi u razdoblju od 2015. do 2060. godine porasti za 60 posto, ocjenjuju analitičari australske agencije Aegic.

Tekuća godina mogla bi za Rusiju biti rekordna po požnjevenim količinama žitarica. Agencija Sovekon procjenjuje da će ovogodšnji urod iznositi 133 milijuna tona te da to ojačava poziciju Moskve u svjetskim geopolitičkim relacijama, jer na međunarodnim tržištima već sada prodajom žita zarađuje više nego prodajom oružja.

Tako je, na primjer, Egipat, otkazao zakup ukrajinske pšenice i zamijenio je ruskom, kako zbog kvalitete, tako i zbog cijene, piše Ria.

“Tereti iz ruskih luka su jeftiniji, a to utječe na izvoz žitnih proizvoda, bilo da je riječ o ječmu, raži ili pšenici”, rekao je za Riu generalni direktor analitičke kuće ProZerno Vladimir Petričenko.

Uz Egipat, ruski izvoznici žitarica računaju na rastuću potražnju s bliskog i dalekog istoka.

Demografske i ekonomske promjene na tržištima koja su nekoć smatrana egzotičnima, pretvara ih u potentna i perspektivna. Među njima je Indonezija u koju je ruski izvoz žitarica snažno porastao, a uzrok je kriza proizvodnje u SAD-u zbog suše, zbog koje je i Kanada svoje rezerve plasirala za pomoć južnom susjedu, ocjenjuju Rusi.

Statistika pokazuje da svjetske potrebe za žitaricama godišnje rastu po stopi od 2,8 posto, a to Rusiji otvara prostor za izvoz na sve udaljenija tržišta, zaključuje Ria.

(Hina)