MOSKVA, 17. siječnja 2017. (Hina/Reuters/Interfax) – Ruska banka VTB nakratko je kompaniji u zajedničkom vlasništvu Katara i britansko-švicarske kompanije Glencore posudila nešto više od 11 milijardi dolara, samo četiri dana nakon što su s državnim holdingom potpisali sporazum o kupnji udjela u državnoj naftnoj kompaniji Rosneft za sličan iznos, izvijestili su u utorak ruski mediji.

Katarski državni investicijski fond (Qia) i britansko-švicarska tvrtka za trgovanje sirovinama Glencore kupili su od ruskog državnog energetskog holdinga Rosneftegaz 19,5 posto udjela u Rosneftu, najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji, za 10,2 milijarde eura. Novac je, između ostalog, trebao biti upotrijebljen za financiranje državne potrošnje.

VTB je u razdoblju od 15. do 22. prosinca kompaniji QHG Shares Pte odobrio kredit od 692 milijarde rubalja (11,68 milijardi dolara), a kao zalog uzeli su “dionice s ruskom poreznom oznakom”, izvijestili su ruski listovi Vedomosti i RBC. Kao izvor te informacije naveli su podneske QHG Shares Pte-a u Singapuru gdje je i registrirana.

Kredit je odobren 15. prosinca a već 22. prosinca prava potraživanja po tom kreditu, zajedno s osiguranjem, prenesena su na Rosneftegaz, tvrde te novine. Glencore i Katar postali su 3. siječnja vlasnici udjela u Rosneftu, a Rosneftegaz je povukao zalog s dionica, navodi ruska novinska agencija Interfax.

Po kojim je uvjetima VTB izdao kredit i po kojoj je cijeni od njega Rosneftegaz otkupio prava potraživanja dokumenti na koje se pozivaju Vedomosti i RBK ne pokazuju.

Izvješća o kreditu koji je banka u vlasništvu ruske države navodno odobrila kupcima udjela u Rosneftu dodatno su potpirila buru špekulacija koju je ta transakcija uzvitlala.

Kredit je možda bio potreban zbog roka u kojem je Rosneft prema nalozima vlade trebao prebaciti novac od privatizacije u državni proračun a istekao je sredinom prosinca, nagađa Reuters.

Čak i ako je kredit zaista bio privremen i ako je novac naknadno vraćen banci, ostaju pitanja o tome kako je akvizicija financirana i kakvu su ulogu odigrale ruske banke u vlasništvu države, dodaje Reuters.

Kremlj je objavio da je vrijednost transakcije iznosila ukupno 10,2 milijarde eura. Prema priopćenjima kupaca, Glencore je u financiranju sudjelovao s 300 milijuna eura a Katar s oko 2,5 milijardi eura. Talijanska banka Intesa Sanpaolo osigurala je još 5,2 milijarde eura kredita. Zasad nije poznato tko je namaknuo preostale 2,2 milijarde eura.

Glasnogovornik Kremlja Dmitirij Peskov u utorak je na upit je li VTB odobrio spomenuti kredit odgovorio: “To se ne može smatrati sudjelovanjem u privatizaciji. Apsolutno nema nikakve veze sa samom privatizacijom.”

U Rosneftu u utorak nisu željeli komentirati informaciju kreditu a Katar i Glencore nisu bili odmah dostupni za komentar.

Glasnogovornik VTB-a Mihail Leontjev izjavio je pak danas za agenciju Interfax da je bančino sudjelovanje u transakciji omogućilo da se izbjegnu rizici nepredvidivih promjena na deviznom tržištu.

“U okviru dogovora (o privatizaciji) svi su ciljevi u potpunosti ispunjeni, ali tijekom realizacije trebalo je izbjeći razne ekscese”, rekao je Leontjev.

(Hina)