Fortenova grupa je objavila da su njeni dioničari u petak na skupštini imatelja depozitarnih potvrda izglasali sve predložene odluke, među ostalim, i one koje se odnose na prijenos Mercatora na Fortenova grupu, a očekuju da do kraja ožujka Mercator postane dio Fortenove. 

Dioničari su odlučili i o zamjeni dionica koje Sberbank ima u Mercatoru, i to za udjele u Fortenova grupi – time se na Fortenovu prenosi 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu Sberbanka, dok istodobno udio Sberbank u vlasništvu Fortenove raste na 44 posto.

Sberbank je povećao svoj udio u vlasništvu Fortenova grupe na 44 posto pa sada s drugom ruskom bankom VTB-om ima vlasnički udio koji je veći od 50 posto. S obzirom na to da je u nagodbi vjerovnika Agrokora VTB-u pripao udio od 7,5 posto, a Sberbank je svoj udio od 39,2 posto povećao na 44 posto, te dvije ruske banke sada u najvećoj hrvatskoj kompaniji i jednoj od najvećih privatnih kompanija u jugoistočnoj Europi, imaju 51,5 posto vlasništva.

Fortenova u priopćenju podsjeća da je 5. ožujka ove godine Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije odobrila namjeru stjecanja kontrole Fortenova grupe nad društvom Poslovni sistem Mercator Ljubljana na tržištu Republike Srbije, čime su ostvarene sve preostale ključne pretpostavke za skori prijenos dionica Mercatora na Fortenova grupu.

Član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško u priopćenju je zahvalio dioničarima koji su “prepoznali važnost predloženih odluka za budućnost Fortenova grupe i kroz njihovo izglasavanje dali podršku za realizaciju planova kojima ojačavamo naše poslovanje i učvršćujemo položaj najvećeg poslodavaca u južnoj i jugoistočnoj Europi”.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay