Nakon što je PPD, kompanija bliska Rusiji preuzela 6,4 posto udjela u Fortenovi koja posjeduje brojne vrijedne koncesije na poljoprivredna zemljišta i vodne izvore, ruske banke i PPD u strateški važnoj kompaniji za Hrvatsku imaju većinu

Prvo plinarsko društvo (PPD), odnosno njihov vlasnik, Energia naturalic (ENNA grupa), ovih je dana preuzeo nešto više od šest posto vlasništva Fortenova grupe od malih dioničara, prvi je objavio Bloomberg. Iz kompanije su potvrdili kako su kupili 6,4 posto udjela, a u Fortenovi ne žele komentirati vlasnička preslagivanja.

Zbrojimo li 39, 7,5 i 6,4, odnosno udjele ruskih banaka i PPD-a u Fortenovi, dolazimo do 52,9 posto, odnosno većinskog paketa. “Rusi sada mogu raditi što žele”, kaže za naš portal bivši ministar gospodarstva i analitičar Goranko Fižulić.

“PPD je ovaj udio kupio uz veliki diskont. U slučaju da Fortenovi krene dobro, to može polučiti određenu zaradu. No, mislim da zarada ovdje nije bila primarni motiv, nego jednostavno uspostavljanje potpune kontrole nad Fortenovom.”

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay