MOSKVA, 30. prosinca 2016. (Hina/dpa) – Aktivnosti u ruskom privatnom sektoru porasle su u prosincu najsnažnijim tempom u više od četiri godine, pokazalo je u petak mjesečno istraživanje londonske tvrtke IHS Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u ruskom privatnom sektoru porastao je u prosincu na 56,6 bodova, s 55,8 bodova u studenom, izvijestila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Najnovija brojka predstavlja krunu najboljeg tromjesečja rasta gospodarskih aktivnosti u više od četiri godine, konstatiraju u IHS Markitu.

Pritom je indeks koji mjeri razinu aktivnosti u uslužnom sektoru dosegnuo u prosincu najvišu razinu u 49 mjeseci, od 56,5 bodova. U studenom iznosio je 53,3 boda.

Njegova je prosječna tromjesečna vrijednost u prosincu pokazivala najsnažniji rast od prvog tromjesečja 2013. godine, utvrdili su u IHS Markitu.

“Oporavak ruskog uslužnog sektora ubrzao je na kraju 2016. godine, uz rast temeljnog PMI-ja na najvišu razinu u 49 mjeseci nakon što je drugi mjesec zaredom zabilježen brži rast poslovnih aktivnosti”, konstatira ekonomist IHS Markita Samuel Agass.

Motor ubrzanja bio je pojačani priljev novih i daljnje iako blago akumuliranje postojećih poslova, pokazuje izvješće.

Čelnici kompanija u uslužnom sektoru i dalje su optimistični kada je u pitanju rast poslovanja u predstojećem razdoblju.

Zapošljavanje u sektoru usluga stabiliziralo se u prosincu, iskazano u vrijednosti odgovarajućeg sezonski prilagođenog podindeksa tek neznato ispod 50 bodova. Viša vrijednost indeksa pokazuje pojačano zapošljavanje a niža smanjivanje broja radnika.

U proizvodnom sektoru završeno je pak petomjesečno razdoblje smanjenja broja radnika, uz najsnažniji tempo zapošljavanja u prosincu u više od pet i pol godina, pokazuje mjesečno istraživanje IHS Markita.

Bivši ministar financija i aktualni čelnik Centra za strateška istraživanja (CSR) Aleksej Kudrin izjavio je u četvrtak prema izvješću agencije TASS da se rusko gospodarstvo polako oporavlja i da bi minimalni pozitivan rast mogao biti zabilježen već na početku 2017. godine.

U 2019. godini stopa rasta mogla bi premašiti tri posto i dosegnuti četiri posto do 2021. godine, dodao je Kudrin.

“Zapravo smo postavili sve smjernice kako bi ti ciljevi bili dosegnuti i to je ishodište svih naših mjera”, kazao je Kudrin.

Napomenuo je da su cijene nafte i dalje nestabilne i da bi čitav niz faktora mogao prouzročiti njihov pad u predstojećem razdoblju, “uključujući ekstra proizvodnju širom svijeta”. Dodatni problem mogla bi biti i stagnacija potražnje “ako se komplicira situacija s ekonomskim rastom u Kini”.

Najavio je također konačne prijedloge Strategije razvoja Rusije 2024. najkasnije do veljače iduće godine.

(Hina)