Kako će ratna događanja u Ukrajini zasigurno ostaviti posljedice na turistički sektor, složila se s nama direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić.

– Prošle godine u Splitu je s područja Rusije ostvareno više od deset tisuća turističkih dolazaka, a s područja Ukrajine više od šest tisuća turističkih dolazaka. Teško je u ovom trenu predviđati povratak turista sa spomenutih tržišta, jer će isključivo ovisiti o geopolitičkoj situaciji, za koju se nadamo da će se što prije stabilizirati – optimistična je direktorica.

– Otkazivanja rezervacija će sigurno biti ako se nastave tenzije. Sezona nam je ugrožena i do 20 posto jer premda imamo dosta gostiju iz Ukrajine i Rusije, puno više ih je iz Poljske. Skoro svaki treći gost nam je Poljak – kazala nam je Ivana Parlov, vlasnica splitske turističke agencije Luxury Croatia Retreats.

Tako je baš jučer imala situaciju gdje su se poljski gosti ispričali što ne mogu potvrditi dogovorenu rezervaciju smještaja, jer je gošća liječnica i kao takva u dogledno vrijeme mora biti državi na raspolaganju.

Lani pak Rusi su ostvarili 145.000 dolazaka i 800.000 noćenja, dok su turisti iz Ukrajine ostvarili oko 146.000 dolazaka i 857.000 noćenja.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay