ZAGREB, 14. travnja 2017. (Hina) – U Rusiji lokalni investitori i imućni građani očekuju da će na ‘posrnulim’ obveznicama Agrokora moći ostvariti kroz neko vrijeme veće povrate na uloženo, čime globalnu potraga za većim prinosima dovode do ekstrema, analizira Bloomberg.

U uvjetima kada se njima trguje po cijeni od približno trećine njihove nominalne vrijednosti, obveznice Agrokora iskazane u eurima zanimljiv su ‘prijedlog’ špekulantima, kazao je Maksim Kuvšinov, čelnik odjela dužničkih instrumenata u ruskoj banci Derzhava Bank.

Evgenij Pundrovski iz UFG Wealth Managementa, pak, kladi se da će im se cijena kroz neko vrijeme udvostručiti.

Hrvatski konglomerat hrva se s golemim teretom dugova koji su ga doveli na sam rub stečaja i pritisnuli cijenu njegovih obveznica na rekordno niske razine. S obzirom da je među njegovim najvećim kreditorima vodeće ruska banka, Agrokor je dugo na radaru lokalnih investitora koji traže korporativne obveznice s većim prinosima.

“Agrokor je ‘nova igra u gradu’ za ruske ulagače”, kazao je Aleksej Gren, analitičar u tvrkti Exotix u Londonu, koji je nedavno promijenio preporuke za Agrokor s ‘kupuj’ na ‘prodaj’. U Rusiji nema, kaže, sličnih špekulativnih prilika i sve je relativno skupo.

Ruske korporativne obveznice nominirane u ‘čvrstim’ valutama nose prosječan prinos od 3,73 posto, što je unutar 16 baznih poena u odnosu na rekordno niske razine zabilježene 27. veljače, pokazuju indeksi Bank of America Merrill Lyncha. Sankcije SAD-a i Europske unije onemogućile su nekim od najvećih kompanija još od 2014. da izdaju nove obveznice, stoga su ruski investitori u potrazi na ulagačkim prilikama.

Kuvšinov iz Derzhava Banka se kladi da ulagači neće trebati prihvatiti smanjivanje vrijednosti duga Agrokora po obveznicama (haircut) veći od 30 posto u sklopu restrukturiranja. On je kupio milijun eura Agrokorovih obveznica koje dospijevaju 2020. godine za manje od 40 centa za euro.

“U super-optimističnom scenariju mogu zamisliti postizanje cijene (pri prodaji) od 80 posto nominalne vrijednosti, ako restrukturiranje ne bude surovo”, kazao je.

Agrokorove obveznice iskazane u eurima s rokom dospijeća 2019. godine potonule su na niskih 27,2 centa za euro 10. travnja, nakon čega su se u tri dana popele na 36,5 centa.

Nakon kupnje hrvatskih državnih obveznica koje su padale zbog nagomilanih Agrokorovih problema s dugovima. Pundrovski iz UFG Wealth Managementa kupio je Agrokorove obveznice zbog glasina da ruski zajmodavci neće inzistirati na stečaju kompanije i da će restrukturirati dug. “To je špekulativna zamisao na vrlo kratki rok. Čekamo da obveznice narastu na 60 posto (nominalne vrijednosti) i izvući ćemo profit”.

(Hina)