DUBLIN, 6. veljače 2017. (Hina) – Prosječne cijene karata Ryanaira pale su za 17 posto u posljednjem tromjesečju lani, dok je dobit manja za 8 posto, objavila je u ponedjeljak ta niskobudžetna irska zrakoplovna kompanija.

Prosječna cijena karte Ryanaira iznosila je u spomenutom razdoblju 33 eura po putniku. Tromjesečna dobit, pak, smanjena je sa 103 milijuna ostvarenih u posljednjem kvartalu 2015. na 95 milijuna eura u zadnjem tromjesečju lani.

Kompanija je napomenula da su cijene karata “padale brže nego što je prvotno planirano”. No, istodobno je broj putnika u tom kvartalu porastao za 16 posto, na 29 milijuna, a njezini su zrakoplovi letjeli s popunjenošću kapaciteta od 95 posto kapaciteta.

Kompanija je objavila i da je povećavala kapacitete i dodavala nove zračne linije i baze, prateći ono što su činili drugi zračni prijevoznici te je “u skladu s time i okruženje cijena ostalo slabo.”

Ryanair je dodao da će nesigurnost koja je uslijedila nakon glasovanja Britanaca za izlazak iz EU, uz slabiju funta i ukidanje čarter kapaciteta iz Turske, Egipta i Sjeverne Afrike u Španjolsku i Portugal, i dalje “nastaviti pritiskati cijene u ostatku ove godine”, ali i sljedeće.

Iako je irska aviokompanija oprezna u procjenama poslovanja u ostatku godine, zadržala je godišnju prognozu dobiti u rasponu od 1,30 do 1,35 milijardi eura. Tu procjenu temelji na pretpostavci da „neće doći do nikakvih nepredviđenih sigurnosnih događaja”.

U sljedećoj financijskoj godini Ryanair očekuje da će cijene karata i dalje predstavljati izazov. “Odgovorit ćemo na nepovoljne uvjete na tržištu snažnim rastom prometa i nižim troškovima”, objavio je Ryanair.

(Hina)