FRANKFURT, 11. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Irski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair prvi je puta njemačkoj Lufthansi preoteo titulu najvećeg europskog avioprijevoznika po broju prevezenih putnika, pokazali su podaci objavljeni u utorak.

Grupa Lufthansa objavila je kako je prošle godine prevezla rekordnih 109,7 milijuna putnika, što je 1,8 posto više nego u godini ranije. Grupa inače uključuje Austrian Airlines, švicarsku zrakoplovnu kompaniju Swiss i niskobudžetni Eurowings.

To ipak nije bilo dovoljno da nadmaši Ryanair, koji je prošli tjedan objavio kako je u 2016. prevezao 117 milijuna putnika, odnosno 15 posto više nego u 2015. godini.

Iako je njemački prijevoznik po prihodima i dalje ispred irskog konkurenta, “ove brojke pokazuju kako je ponuda Ryanaira putnicima sve primamljivija”, izjavio je za AFP stručnjak za zrakoplovni promet Cord Schellenberg.

“Ovo bi trebalo biti upozorenje za Lufthansu”, dodao je Schellenberg.

Glasnogovornik Lufthanse umanjio je pak važnost činjenice da je kompanija izgubila vodeće mjesto po broju prevezenih putnika, kazavši kako je to “tek jedan u dugom nizu relevantnih pokazatelja”.

“Želimo rasti profitabilno”, rekao je on za AFP.

Pritom bitka za prevlast u zračnom prijevozu još ni izdaleka nije završena, napominje AFP.

Suočena s oštrom konkurencijom niskobudžetnih kompanija kao što su Ryanair i EasyJet, Lufthansa je odlučila ojačati vlastitu niskobudžetnu podružnicu Eurowings.

Tako su krajem prošle godine s Air Berlinom postigli dogovor o zakupu 33 zrakoplova iz njihove flote, kojima će ubuduće upravljati Eurowings.

Prošlog mjeseca Lufthansa je također objavila preuzimanje kontrole nad Brussels Airlinesom, koji će biti inkorporiran u Eurowings.

“Sve to zajedno trebalo bi nam donijeti 11 do 12 milijuna novih putnika godišnje”, istaknuo je glasnogovornik Lufthanse.

Njemačkog diva posebno je teško pogodila odluka Ryanaira da ove godine u svoju mrežu polazišnih luka uključi i Frankfurt, inače njihovu bazu. Irski je prijevoznik pritisnuo Lufthansu i uvođenjem novih linija i baza u Francuskoj i istočnoj Europi.

Glasnogovornik Ryanaira Ronan O’Keeffe istaknuo je za AFP da kompanija do 2024. godine planira povećati broj putnika na “preko 200 milijuna godišnje”.

(Hina)