Premijer Andrej Plenković u četvrtak je kazao da se u Lodnonu vode pregovori s investitorima o refinanciranju otprilike 1,3 milijarde eura dugova cestarskog sektora kako bi se produljila njihova ročnost i snizile kamate te tako nastavila konsolidacija cestovnog sektora.

Kako je rekao na početku sjednice Vlade, ovoga tjedna predstavnici Ministarstva financija predvođeni ministrom Zdravkom Marićem na turi su po europskim gradovima i vode razgovore s investitorima, u dogovoru s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. Razgovara se o refinanciranju duga u cestarskom sektoru, koji iznosi ukupno oko 5 milijardi eura.

“U ovom trenutku u Londonu se vode razgovori s investitorima kako bi se produljila i ročnost i snizile kamate u odnosu na niz kredita koji su otprilike u iznosu od 1,3 milijardi eura, a koji su u bližoj naplati i s nepovoljnom kamatom”, rekao je Plenković.

Napomenuo je da u takvim razgovorima investitori uobičajeno postavljaju prvo pitanja kakva je situacija u zemlji, je li stabilna, je li vlada pouzdana, je li smjer ekonomske politike i fiskalne konsolidacije upravo onakav kakvim ga vidi Europska komisija te podsjetio da je EK nedavno revidirala na više stopu hrvatskog gospodarskog rasta u 2017., na 3,2 posto.

Kako je Plenković istaknuo, to su sve okolnosti koje se na prvi pogled ne vide, “ali su puno bitnije od nekih neuspjelih inicijativa kojima smo svjedočili”, referirajući se pritom na inicijativu oporbe za iskazivanje nepovjerenja Vladi, koja u petak nije dobila potporu u parlamentu.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr