ZAGREB, 17. veljače 2017. (Hina) – Na ovogodišnjem 26. Zagrebačkom sajmu nautike i 9. međunarodnom sajmu gastronomije, hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa  Hotel&Gastroteh koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu (ZV) od 22. do 26. veljače, izlagat će ukupno 403 izlagača, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.

Sajam nautike ove je godine privukao 330 izlagača iz 31 zemlje, a prema riječima direktorice ZV-a Dine Tomšić moći će se razgledati 120 plovila u šest paviljona, na 30 posto većem prostoru nego lani. Broj izlagača povećan je za 15 posto.

Zvijezda sajma bit će 17-metarski sportski kruzer PearlSea proizveden u Hrvatskoj, kaže Tomšić, a to je najveće plovilo izloženo na svim dosadašnjim sajmovima. Brod je predstavljen kao revolucionarni sportski kruzer s najnovijim tehničkim i tehnološkim rješenjima u projektiranju, propulziji i gradnji.

Na Sajmu nautike izlagat će gotovo svi najvažniji domaći proizvođači plovila, a tijekom sajma predstavit će se i Ronilačka služba Hrvatske.

Bit će održana i sjednica Udruženja male brodogradnje.

Hotel&Gastroteh okupit će 73 izlagača  iz 10 zemalja i prostirat će se na 2700 četvornih metara. U program toga sajma vraća se Vinovita gdje će vinari, u suradnji sa Zagrebačkom županijom, promovirati svoja vina, a jela će spravljati  neki od najboljih hrvatskih kuhara.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je kako će cijene ulaznica za odrasle, umjesto dosadašnjih 30 stajati 25 kuna s tim da će kupci ulaznica, uz njihovo predočenje, taj dan imati besplatan javni prijevoz. Umirovljenici će ulaznice plaćati 10 kuna i imat će besplatan prijevoz, a đaci i studenti na sajmove će moći ući besplatno. One koji na sajmove dolaze vozilima moći će besplatno parkirati na istočnoj strani ZV-a (dosad se to plaćalo 5 kuna).

Bandić je rekao kako se na te poteze odlučio zbog učinaka koje manifestacije ZV-a imaju na ostale djelatnosti u gradu. Bandić na dva sajma očekuje najmanje  35.000 posjetitelja.

Nevezano uz temu sajmovanja, gradonačelnik je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da Zagrepčanima neće poskupljivati režije ove i sljedeće godine.

(Hina)