Jedne od vodećih talijanskih novina La Stampa u srijedu su tako izvijestile da je čak 80% zaliha koje je Rusija poslala Italiji beskorisno, pozivajući se na visoke političke izvore. 

“Osamdeset posto ruskih zaliha totalno je beskorisno ili od malo koristi Italiji. Ukratko, ovo je manje-više izgovor (za širenje utjecaja u Italiji)”, rekao je neimenovani izvor za La Stampu, dodavši da se zalihe uglavnom sastoje od opreme za dezinfekciju prostora, poljskog laboratorija za sterilizaciju i kemijsku prevenciju i sličnih alata. 

Rusija je, među ostalim, u 15 svojih vojnih aviona Iljušin navodno poslala 600 medicinskih respiratora i više od stotinu vojnih bolničara, virologa i epidemiologa u Italiju

S druge strane, optužbe za beskorisnost kineske pomoći zemljama EU poput Španjolske i Češke još su snažnije i konkretnije. Češki portal iRozhlas tako je objavio, a konzervativni američki list National Review prenio, da je do 80% od 150 tisuća brzih testova na koronavirus koje je Kina poslala Češkoj ranije ovog mjeseca neispravno.

A ova kineska “pomoć” nije bila besplatna: češko ministarstvo zdravstva platilo je 546 tisuća dolara za 100 tisuća nepouzdanih kineskih testova, dok je ministarstvo obrane platilo ostalih 50 tisuća testova, piše češki portal na engleskom jeziku Expats.cz. 

A Španjolska, koja ima najveći broj mrtvih nakon Italije (više od 6500) i treći najveći broj potvrđenih slučajeva (više od 72 tisuće), također je otkrila da brzi testovi kineske tvrtke Bioeasy daju točan rezultat samo u 30% slučajeva, dok bi pouzdanost trebala biti najmanje 80% da bi testovi bili iskoristivi, pišu vodeće španjolske novine El Pais

Da nisu samo kineski testovi problematični, pokazuje i vijest iz Nizozemske o desecima tisuća maski uvezenih iz Kine koje je nizozemsko ministarstvo zdravstva naknadno povuklo nakon inspekcije jer ne zadovoljavaju standarde kvalitete, kako prenose Agence France-Presse, Euronews i drugi mediji.

Zanimljivo je, u ovom kontekstu, da je i Hrvatskoj Kina za vikend poslala dva aviona s medicinskom opremom, odnosno zaštitnim maskama, odijelima i naočalama. Možemo se samo nadati da s ovom opremom neće biti problema kao s testovima i maskama koje su Španjolci, Česi i Nizozemci dobili. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay