Anketa pokazuje da većina tvrtki nema potrebe za zaduživanjem jer koristi novac Hrvatske banke za obnovu i razvitak

Ukupni bankarski krediti poduzećima u listopadu bili su 0,1 posto niži nego u istom mjesecu lani, a razlozi tome, upućuju podaci HNB-a, su slabije zanimanje za kreditiranje investicija i obrtnih sredstava domaćih banaka. Oni su u godinu dana smanjeni oko pet posto ili više od tri milijarde kuna. Za te potrebe, čini se, poduzeća koriste druge kreditne izvore.

Dok je zaduživanje kod banaka “prigušeno”, navode u HNB-u, ukupno financiranje poduzeća na godišnjoj razini se povećalo, prije svega kod HBOR-a i HAMAG BICRO-a. Zašto poduzeća slabo koriste kredite banaka? Treća HNB-ova anketa o uvjetima financiranja malih i srednjih poduzeća, u kojoj je sudjelovalo njih 1200, a provedena je tijekom druge polovine 2021., pokazuje da samo trećina njih koristi domaće bankovno financiranje.

Trošak financiranja

Poduzeća koja nisu koristila kredit domaće banke u prethodnoj godini najčešće su navodila da im nije bio potreban, bilo da su imala dovoljno vlastita novca (zadržana dobit, prodaja imovine poduzeća, posudba od vlasnika), bilo da su im na raspolaganju bili ostali vanjski izvori financiranja.

Tako se je ukupno financiranje poduzeća na godišnjoj razini ipak povećalo, prije svega kod HBOR-a i HAMAG BICRO-a. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay