Čelnici automobilskih proizvođača istaknuli su visoke cijene kao najzaslužnije zašto opada zanimanje za e-vozila. Štoviše, neki su proizvođači čak i smanjili proizvodnju e-vozila zbog toga, pa je tako, primjerice, Ford odgodio ulaganje vrijedno 12 milijardi dolara u proizvodnju e-vozila, a General Motors je odustao od nauma da u prvoj polovici 2024. proizvede pola milijuna električnih modela.

Međutim, sve ovo moglo bi se uskoro promijeniti. Naime, prodaja e-vozila je u porastu i očekuje se da će ove godine na američkom tržištu biti prodano više od milijun e-vozila i sad udjel e-vozila u sveukupnom broju prodanih automobila na američkom tržištu čini rekordnih devet posto. Usporedbe radi, u Njemačkoj je u prvom tromjesečju 2023. udio e-vozila u sveukupnom broju prodanih vozila bio 35 posto.

Dodatni razlozi za optimizam i buduće pojeftinjenje električnih vozila su najave iz Tesle o proizvodnji jeftinijeg modela (najavljena cijena je oko 25 000 eura), ali i svakodnevni tehnološki napredak u proizvodnji e-vozila te sljedeća tri razloga…

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Daniel Andraski