FRANKFURT, 24. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Njemački proizvođač poslovnog softvera SAP poručio je u utorak da britanski izlazak iz Europske unije i geopolitička previranja neće zakočiti već potaknuti njegov poslovni rast, povisivši zacrtane razine prihoda i dobiti u idućih nekoliko godina.

U razgovoru s novinarima prigodom predstavljanja poslovnih rezultata za prošlu godinu izvršni direktor kompanije Bill McDermott otklonio je bojazni da će geopolitička previranja a posebno britanska referendumska odluka o izlasku iz Europske unije smanjiti potrošnju kompanija na informatičke sustave i opremu.

“I državnim i privatnim poduzećima bit će potrebna digitalna transformacija kako bi se uspješno nosila s novim procesima i novim situacijama” u svijetu koji se neprekidno mijenja, objasnio je McDermott.

U njemačkom divu procjenjuju da će potražnja za uslugama u ‘oblaku’ biti glavni pokretač njihova rasta u predstojećem razdoblju.

U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju kompanija je prema međunarodnim standardima financijskog izvješćivanja (IFRS) ostvarila dobit nakon oporezivanja od 1,51 milijardu eura. Time je ona uvećana za 18 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Prihodi su poskočili šest posto, na 6,72 milijarde eura.

Prema posebnim računovodstvenim standardima koji ne uzimaju u obzir određene troškove a kompanija ih koristi za poslovne prognoze dobit nakon oporezivanja iznosila je 1,82 milijarde eura.

U cijeloj prošloj godini dobit nakon oporezivanja iznosila je 3,62 milijarde eura i uvećana je za 18 posto u odnosu na godinu ranije. Prihodi su porasli šest posto, na 22 milijarde eura.

Izračunati po posebnim računovodstvenim standardima i prilagođeni za utjecaj valutnih prihodi od softvera i usluga ‘u oblaku’ porasli su u 2016. godini osam posto.

Pritom su pretplate na usluge ‘u oblaku’ i prateće usluge podrške poskočile 31 posto, na tri milijarde eura. Prihodi od licenci za klasičan softver i od usluga podrške uvećani su pak četiri posto, na 15,4 milijarde eura.

SAP već nekoliko godina nastoji proširiti poslovanje u segmentu ‘oblaka’, u kojem za mjesečnu naknadu na daljinu upravlja digitalnim podacima klijenata. U klasičnom softverskom poslovanju klijenti od SAP-a jednokratno kupuju licencu za programe i potom sami upravljaju svojim podacima na vlastitim serverima.

U njemačkoj kompaniji nadaju se da će do 2018. godine pretplata na usluge u oblaku postati predvidiviji izvor prihoda i nadmašiti prihode od prodaje softverskih licenci.

Financijski direktor Luka Mučić očekuje da će “2017. biti još jedna godina profitabilnog rasta”, ističući ujedno “velike ambicije za 2020.”.

U SAP-u očekuju da će im prihodi od usluga u oblaku ove godine iznositi između 3,8 milijardi i četiri milijarde eura. Ukupni prihodi trebali bi dosegnuti 23,6 milijardi eura a operativna dobit do sedam milijardi eura.

Sve su prognoze iskazane u posebnom računovodstvenim standardima i isključuju promjene valutnih tečajeva.

U 2020. godini u SAP-u sada očekuju prihode od 28 do 29 milijardi eura, u odnosu na dosada prognozirani raspon od 26 do 28 milijardi. Operativna dobit trebala bi iznositi između 8,5 i devet milijardi eura, čime je donja granica podignuta za 500 milijuna eura.

(Hina)