Sam Bankman-Fried smatra kako bitcoin nema budućnost kao platna mreža te je kritizirao ovu kriptovalutu zbog neučinkovitosti i velikih troškova koje predstavlja za okoliš.

Stajališta oko kriptovaluta su prilično podijeljena – dok je za neke to samo prevara, za druge je to budućnost jer smatraju da će decentralizirane financije u čijoj je osnovi blockchain jednom preuzeti primat nad klasičnim financijskim institucijama. O pozitivnim stranama kripta poput bitcoina najčešće čitamo dok njegova cijena raste, no kada krene slobodan pad kojem svjedočimo u posljednje vrijeme i zbog kojeg mnogi doslovno preko noći izgube veliki novac, možemo čitati sve više kritika.

Tim se kritikama pridružio i Sam Bankman-Fried koji je, zanimljivo, jedan od osnivača i izvršni direktor burze kriptovaluta FTX. Prema posljednjem ulaganju u FTX u veljači, vrijednost te burze iznosi čak 32 milijarde dolara, dok je sam Bankman-Fried težak više od 20 milijardi dolara.

On smatra kako bitcoin nema budućnost kao platna mreža te je kritizirao ovu kriptovalutu zbog neučinkovitosti i velikih troškova koje predstavlja za okoliš.

Kao alternativu izdvojio je tzv. “proof of stake” (POS) mreže koje su energetski učinkovitije i brže obrađuju transakcije u odnosu na “proof of work” (POW) mreže kakve koriste bitcoin i ether pri čemu treba naglasiti kako je ether u postupku tranzicije na POS.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay