Dobronić kaže da još nije dobio nikakve upute od Ministarstva pravosuđa koje pak čeka upute Stožera

Ističe kao su suci trezveni i znaju da u situacijama kada nastupi viša sila, a pandemija koronavirusa to jeste, nedolazak na sud je opravdan. Konkretno, to znači da svjedok koji se nije odazvao sudskom pozivu jer nema covid potvrdu neće biti financijski kažnjen zbog nedolaska, a da tužitelj zbog nepojavljivanja na sudu neće radi toga izgubiti procesna prava.

– Ova pitanja se uglavnom odnose na sudove prvoga stupnja. Inzistirat ću da se održavaju on line rasprave gdje je to moguće. Preporuka sucima će biti i da se ročišta s velikim brojem sudionika odgode, eventualno održe online. Sada je bitno da suci ne padnu pod pritisak da pod svaku cijenu imaju normu i da moraju održati ročište – kaže predsjednik Vrhovnog suda.

Dodaje i kako na razini suda treba organizirati rad tako da se ni sudski hodnici ne pune ljudima. – Predvidivi su neki problemi, ali treba razumno postupati. Ako ikada, sada dolazi vrijeme da se aktivira i primijeni online tehnologija – naglašava Dobronić dodajući da za to postoji podloga u Zakonu o parničnom postupku.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr