O tome kakva je doista konkurencija među hrvatskim trgovačkim lancima s Mirtom Kapural, čelnicom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina

Kapural je prvo objasnila što je kartel trgovaca. ‘Kartel je zabranjeni sporazum između konkurenata koji se dogovaraju oko cijena. Često se događa da konkurenti odrede jednu cijenu pa onda jedni druge prate. To nije zabranjeno, no ako su se oni unaprijed dogovorili, tada je riječ o zabranjenom sporazumu’, rekla je Kapural u Dnevniku Nove TV.

Na pitanje ima li kod nas takvih sporazuma, odgovara da ima, ‘kao i svugdje’, te da je Agencija nadležna za utvrđivanje takvih zabranjenih sporazuma.

‘Najčešće se dolazi do informacija, pogotovo prema Europskoj komisiji, preko izjave pokajnika – osobe koja je sudjelovala u zabranjenom sporazumu, a kasnije zatraži imunitet i da jasne dokaze’, objasnila je Kapural i dodala da je pokajnika u Hrvatskoj vrlo malo.

Ako se ispostavi da se radi o dogovorenom dizanju marži, Kapural upozorava da Agencija može ići u nenajavljenu pretragu na temelju naloga Visokog upravnog suda. ‘Ako je riječ o poduzetniku u vladajućem položaju, tada možemo utvrđivati jesu li te visoke marže korištene da bi se istisnulo druge konkurente s tržišta’, rekla je Kapural za Dnevnik Nove TV.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay