Mark Zuckerberg je prvo optužio Apple da stroža pravila o privatnosti uvodi kako bi dobio prednost na tržištu, a Tim Cook je uzvratio da Facebook ‘zavređuje prezir‘

Appleov direktor Tim Cook uputio je otrovnu strelicu prema osnivaču Facebooka Marku Zuckerbergu na online konferenciji, dajući do znanja da je dijalog oko pitanja zaštite korisničkih podataka daleko od završetka. Cook je tijekom govora na konferenciji o računalima, privatnosti i zaštiti podataka, koja se održava u Bruxellesu, pozvao na strože provjere tvrtki koje su nastale na iskorištavanju korisničkih podataka i obmanjivanju.

“Ako je neki biznis izgrađen na zavaravanju korisnika, na zloupotrebi njihovih podataka, na izborima koji zapravo nisu izbori, onda ne zavređuje naše divljenje. Zavređuje prezir”, rekao je Cook, dodajući da to rezultira polarizacijom, izgubljenim povjerenjem i nasiljem. Iako nije izričito spomenuo, bilo je jasno o čemu priča s obzirom na to da je Zuckerberg prethodni dan, u srijedu, optužio Apple da uvodi novu politiku ATT (transparentnost praćenja aplikacija) kako bi dobio prednost na tržištu. Politika ATT znači da će developeri morati tražiti dopuštenje kada koriste određene informacije drugih aplikacija i tvrtki, iako su one već dobile korisnički pristanak. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay