ZAGREB, 1. veljače 2017. (Hina) – U Hrvatskoj je u siječnju ove godine boravilo 178 tisuća turista ili 17 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok su noćenja porasla 18 posto, na 492 tisuće, pokazuju prvi podaci iz sustava eVisitor dostavljeni u srijedu iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

S obzirom da je 2016. bila prva godina primjene sustav eVisitor za praćenje turističkog prometa (dolazaka i noćenja, ali i drugih podataka), 2017. je prva godina u kojoj se rezultati po istom sustavu mogu i uspoređivati, a osim porasta ukupnih dolazaka i noćenja vidljivi su i porasti i domaćih i stranih turista.

U siječnju je tako u Hrvatskoj bilo 20 posto više stranih turista ili 102 tisuće, koji su ostvarili 26 posto više noćenja ili 291 tisuću. Domaćih turista bilo je 76 tisuća ili 13 posto više, a njihovih noćenja 202 tisuće ili 8 posto više nego u lanjskom siječnju.

Među stranim turistima najviše noćenja su ostvarili oni iz BiH, Italije, Slovenije, Austrije i Njemačke, dok je među hrvatskim odredištima najviše noćenja u siječnju bilo u Zagrebu, Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji odnosno u Dubrovniku, Opatiji, Rovinju i Splitu.

Ocjenjujući kako je to dobar uvod u predsezonu, ministar turizma Gari Cappelli ističe i dobre rezultate bukinga za ovu godinu na gotovo svim stranim tržištima, kao i proširenje ponuda touroperatora za Hrvatsku.

“Odlične rezultate u siječnju prate i najave novih aviolinija te povećanja frekvencija postojećih, a vesele nas i dobri rezultati ostvareni na domaćem tržištu, kao i s dalekih tržišta poput SAD-a i Koreje koji se nalaze u top 10 tržišta u siječnju. Sve navedeno je samo dokaz da smo vrlo interesantni kao turistička destinacija, ali i da moramo još dosta raditi na dalekim tržištima”, poručio je ministar Cappelli.

Komentirajući siječanjske rezultate turističkog prometa dobrim, direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić najavljuje i kvalitetnije praćenje turističkih tijekova temeljem sustava eVisitor kojeg ocjenjuje i vrlo učinkovitim.

“eVisitor će nam, osim za evidenciju turističkog prometa, poslužiti i za definiranje naših aktivnosti, jer sada možemo vidjeti da je tijekom mjeseca siječnja ove godine najviše turista boravilo u hotelima u kojima je ostvareno oko 303 tisuće noćenja, što je porast od 14 posto u odnosu na siječanj 2016. Također, sada vidimo i koliko su u ukupnom turističkom prometu sudjelovali turisti segmentirani po dobi, spolu i organizaciji dolaska, a tu su i druge razne mogućnosti analiza koje će pomoći preciznijem definiranju aktivnosti”, poručio je Ivičić.

(Hina)