LABIN, 20. ožujka 2017. (Hina) – Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) smatra kako je dogovor po kojemu fond Palladio Finanziaria preuzima Cimos nezakonit, jer su predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) s talijanskim investitorom potpisali memorandum o kupnji te tvrtke, a prethodno nisu sazvali radničko vijeće što je zakonska obveza, izjavio je u ponedjeljak predsjednik SIKD-a Bruno Bulić.

Sporazum o preuzimanju Cimosa Bulić smatra ništavnim, smatrajući da predsjednik radničkog vijeća ne može donositi samovoljne odluke, već na temelju zakona, na sjednicama radničkog vijeća.

Upozorava kako se ne zna kojih je tisuću radnika višak, u kojim će se pogonima radnici otpuštati te smatra da su izigrani.

“Posebno zabrinjava da u situaciji u kojoj govorimo o tisuću ljudi viška, ne znamo na koje se to zaposlenike odnosi – u Hrvatskoj, Srbiji ili Sloveniji. Nitko ne saziva skup radnika kako bi im se objasnilo u kojoj se situaciji nalaze. Mislim da iza toga stoje sumnjivi dogovori i igre, a da su predstavnici radnika samo figure u čitavom tom postupku kako bi se lakše i što jeftinije riješili jednog dijela radnika”, kazao  je Bulić.

Po njegovim riječima, cijeli postupak bi se trebao vratiti na početak kako bi se zaštitio interes Republike Hrvatske.

“Zakon se mora poštivati pa shodno tome odluka koja je donesena o preuzimanje Cimosa za SIKD ne znači ništa”, rekao je.

Posebno se obrušio na SMH koji ih je, kako je rekao, u svim pregovorima zaobišao, jer je većinski sindikat.

“Radnici su izigrani, a mi u Hrvatskoj uvijek svima vjerujemo pa loše prođemo. Moramo biti svjesni da je Cimos slovenska tvrtka i da će svatko normalan najprije voditi brigu o svojoj firmi i građanima a onda o  ostalima. Ako netko misli da će menadžment slovenske kompanije prije braniti interese hrvatskih radnika nego slovenskih, taj živi u oblacima”, naglašava Bulić.

Ponavlja da stvar treba vratiti na početak s obzirom da je uprava Cimosa tvrdila kako ima i drugi plan.

“Proizvodnja radi, ima narudžbi i mislim da nema razloga da se tvrtka ugasi. Ima li novi vlasnik problem s viškom ljudi, postoji zakon i radničko vijeće te način i program zbrinjavanja za one koji im ne trebaju”, zaključio je predsjednik SIKD-a.

On očekuje sazivanje sjednice radničkog vijeća i skupova radnika držeći neshvatljivim da, kako je rekao “kompanija proživljava promjene s velikim utjecajem na broj zaposlenih, a da radničko vijeće i njegov predsjednik ne sazivaju skup radnika”.

SMH zadovoljan

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Đino Šverko u petak je izjavio da je SMH zadovoljan ishodom pregovora između Palladio Finanziarie i vodstva koparskog Cimosa te predstavnika sindikata, prema kojem je taj fond kao novi vlasnik ušao u slovensku grupaciju za proizvodnju automobilskih dijelova.

“Cimosu je potreban svježi kapital i nove investicije, a novi vlasnik najavio je da će kad uđe u Cimos uložiti 35 milijuna eura odmah, a dodatnih 50 milijuna eura u iduće tri godine” , kazao je Šverko Hini, osvrnuvši se na ishod završnih sindikalnih pregovora u Kopru.

Prema medijskim napisima, Palladio Finanziaria postao je vlasnik 92 posto koparske tvrtke. Talijani su nedavno, naime, bili odustali od pregovora za kupnju Cimosa, unatoč dogovoru Hrvatske i Slovenije o zatvaranju spora oko nepodmirenog duga Cimosa Riječkoj banci, koji je sadržavao i odredbu o zadržavanju radnih mjesta.

Potvrdivši informaciju koja se pojavila u medijima kako bi se tijekom postupka restrukturiranja otpustilo između 900 i 1.000 radnika, koji su višak u cijeloj grupaciji, koja ukupno u svojim tvornicama u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini zapošljava približno 4.000 radnika, Šverko vjeruje kako je među njima manji broj radnika u Hrvatskoj.

Dodao je kako se tijekom razgovora s novim vlasnikom najviše vodilo računa oko sindikalnog zahtjeva da se prilikom otpuštanja isplate veće otpremnine od zakonom predviđenih. Smatra da alternative nije bilo.

 

(Hina)