LONDON, 3. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte poskočile su u utorak, prvog dana trgovanja u novoj godini, iznad razine od 58 dolara, poduprte očekivanjima da će sporazum o smanjenju proizvodnje, koji je stupio na snagu 1. siječnja, smanjiti prekomjernu ponudu. 

Barel nafte na londonskom je tržištu poskupio 1,25 dolara u odnosu na zatvaranje na kraju zadnjeg radnog dana u staroj godini, i njime se trgovalo po 58,07 dolara. Nakratko je dosegnuo i 58,37 dolara, najvišu razinu od srpnja 2015. godine.

Na američkom se tržištu naftom danas trgovalo po 54,95 dolara, nakon što mu je cijena nakratko dosegnula 55,24 dolara, također najvišu razinu u 18 mjeseci.

Terminska tržišta nafte u ponedjeljak su bila zatvorena zbog novogodišnjih praznika.

S 1. siječnja stupio je na snagu sporazum zemalja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i ključnih neovisnih izvoznika, poput Rusije, o smanjenju proizvodnje za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno.

“Prvi znakovi navode na zaključak da dogovor o smanjenju proizvodnje između OPEC-a i zemalja izvan naftnog kartela budi nadu da će se višak u ponudi nafte na globalnom tržištu smanjiti”, kazao je Hans van Cleef, viši ekonomist za područje energetike u banci ABN Amro.

Njegovo mišljenje dijeli i glavni analitičar u tvrtki CMC Markets Ric Spooner. “Tržišta će tražiti neslužbene potvrde o smanjenju proizvodnje. Najizgledniji je scenarij da će proizvođači iz OPEC-a i izvan te grupe poštovati dogovor, posebno u početnoj fazi”.

Ulagači će vrlo pozorno pratiti OPEC kako bi utvrdili pridržavaju li se članice kartela obećanja o smanjenju proizvodnje.

“Ako je 2016. bila godina riječi, 2017. mora biti godina djela”, sažeo je očekivanja na tržištu Tamas Varga, viši naftni analitičar u londonskoj brokerskoj tvrtki PVM Oil Associates.

Libija je zajedno s Iranom izuzeta iz sporazuma o rezovima i prema riječima dužnosnika državne naftne kompanije povećala je dnevnu proizvodnju na 685 tisuća barela, s oko 600 tisuća barela u prosincu.

Iz Rusije su pak izvijestili da se proizvodnja nafte u prosincu zadržala na 11,21 milijun barela dnevno, nedaleko najviših razina u 30 godina, poručivši ipak da su spremni smanjiti proizvodnju za 300 tisuća barela dnevno u prvoj polovini 2017. godine u skladu s preuzetim obvezama.

Iz OPEC-a zbog novogodišnjih praznika u utorak nisu objavili najnoviju cijenu barela referentne košarice nafte. Zadnjeg dana trgovanja u prošloj godini barel je stajao 53,3 dolara, stoji na službenim mrežnim stranicama naftnog kartela sa sjedištem u Beču.

(Hina)