LONDON, 9. ožujka 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 53 dolara, uzdrmane oštrim skokom zaliha u SAD-u koji je ponovo svrnuo pozornost na problem prekomjerne opskrbe unatoč nastojanjima ostalih vodećih proizvođača da smanje proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minutu 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,57 dolara. Jučer je zaključila zatvaranje u minusu 2,81 dolar, što je bila najveća promjena cijene na tom tržištu u ovoj godini.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 55 centi nižoj cijeni, od 49,73 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 2,86 dolara.

Tržišta je jučer uzdrmao podatak američke vlade o skoku zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 8,2 milijuna barela, na novu najvišu razinu u povijesti, od 528,4 milijuna barela. Analitičari su očekivali da će zalihe porasti za dva milijuna barela.

“Tržište je jučer krahiralo”, konstatirao je Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

“Od početka godine američke naftne zalihe porasle su oko 50 milijuna barela, potpirujući donekle sumnju u učinkovitost rezova koje provodi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC)”, napominje Hamza Khan iz amsterdamske banke ING.

OPEC je u suradnji s pojedinim velikim neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, odlučio smanjiti proizvodnju za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno u prvoj polovini 2017. godine.

Kuvajtski ministar nafte izjavio je da je OPEC već smanjio proizvodnju više no što je dogovoreno. Kuvajt će inače 26. ožujka biti domaćin sastanka ministara proizvođača u OPEC-u i izvan njega, na kojem će se procjenjivati realizacija dogovora.

U OPEC-u se nadaju da će uvjeriti proizvođače da još više ograniče proizvodnju kako bi poduprli cijene, koje su se prepolovile u posljednje više od dvije godine.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 52,69 dolara, što znači da je pala 41 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina)