Zbog sve većih troškova života uslijed inflacije i rastućih cijena goriva škotska premijerka, Nicola Sturgeon, povukla je drastične poteze i u utorak najavila zamrzavanje stanarina i cijena željezničkog prijevoza.

Sturgeon je u svojoj objavi te odluke, koja osim zamrzavanja stanarine za podstanare uključuje i moratorij na deložacije, astronomske cijene plina i struje u Škotskoj opisala kao “humanitarnu krizu.”

Kriza oko rastućih troškova života je teško pogodila mnoge dijelove Velike Britanije, a osobito se teško osjeća u nekim regijama Škotske. Neki Škoti sad moraju plaćati i do 7.500 eura godišnje samo za struju i plin, prenosi Business Insider.

A situacija bi se mogla pogoršati jer jaz između najviših i najnižih iznosa režija koje ljudi plaćaju trebao bi se udvostručiti do siječnja 2023, po pisanju škotskih novina The Herald. To je sve rezultat rasta veleprodajnih cijena plina do čega je došlo nakon ruske invazije na Ukrajinu, kao posljedica ruskog smanjenja isporuke plina ostatku Europe.

“Smjesta ćemo poduzeti korake kako bismo zaštitili podstanare, i u privatnom i u socijalnom stanodavstvu,” rekla je Sturgeon.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay