STOCKHOLM, 26. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u četvrtak o oštrom padu dobiti u prošloj godini zbog slabe potražnje za mobilnim širokopojasnim mrežama na tržištima u razvoju.

Prošlu je godinu švedska kompanija zaključila s neto dobiti od samo 1,9 milijardi švedskih kruna (200 milijuna eura). U 2015. godini poslovala je s neto dobiti od 13,7 milijardi eura.

U Ericssonu objašnjavaju taj pad smanjenim prihodima i troškovima restrukturiranja od 7,6 milijardi kruna, kojima su financirali otvaranje 5.000 radnih mjesta, uključujući i 3.000 u samoj Švedskoj.

Četvrto je tromjesečje kompanija zaključila s neto gubitkom od 1,6 milijardi kruna. U istom razdoblju prethodne godine poslovali su s neto dobiti od sedam milijardi kruna.

Bruto marža potonula je u prošloj godini na 29,8 posto, s 34,8 posto u 2015.

Godišnji prihodi smanjeni su 10 posto, na 222,6 milijardi kruna, pod utjecajem slabije potražnje za mobilnim širokopojasnim mrežama, posebno na tržištima u razvoju u Latinskoj Americi, na Bliskom istoku i u Africi, u uvjetima slabijeg gospodarskog rasta.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca prihodi su smanjeni 11 posto, na 65,2 milijarde kruna.

U ključnom odjelu mreža prihodi su im u 2016. godini pali 12 posto, što u Ericssonu povezuju sa snažnim nepovoljnim kretanjima, kako na tržištima u razvoju, tako i razvijenoj Europi i Sjevernoj Americi, koja su dosegnula točku zasićenja.

U švedskoj kompaniji planiraju nastaviti preustroj poslovanja i poboljšati strategiju kako bi se “fokusirali na ulaganja na područjima na kojima možemo i moramo pobijediti”, konstatira novi izvršni direktor Borje Ekholm, koji je 16. siječnja preuzeo tu dužnost od Hansa Vestberga.

U studenom 2014. pokrenut je plan ušteda, kojim bi se u drugoj polovini ove godine razina godišnjih poslovnih troškova trebala spustiti na 53 milijarde švedskih kruna ako se isključe troškovi restrukturiranja. U 2016. godini iznosili su 56,4 milijarde kruna.

Iz kompanije su najavili i da će prvi puta od 2008. godine smanjiti dividendu, s 3,7 kruna po dionici od prije godinu dana na jednu krunu.

(Hina)