LONDON, 25. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 56 dolara, poduprte slabijim dolarom, a izrazitiji rast zakočio je skok zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,53 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 53,10 dolara.

Trgovci uglavnom pripisuju rast cijena slabljenju dolara, koji je u odnosu na najvišu ovomjesečnu razinu već oslabio 3,9 posto. Naftom se trguje u američkoj valuti, te slabiji dolar pojeftinjuje gorivo za zemlje u kojima se koriste druge valute, a to potencijalno znači i veću potražnju.

Uzlazni trend cijena zakočili su podaci o američkim zalihama koje su prema jučer objavljenim vladinim podacima porasle u prošlom tjednu za 2,84 milijuna barela, signalizirajući obilnu ponudu na najvećem svjetskom tržištu nafte.

Od sredine prošle godine proizvodnja nafte u SAD-u porasla je za 6,3 posto, na 8,96 milijuna barela dnevno.

“U četvrtom tromjesečju 2016. godine zalihe sirove nafte i drugih derivata rasle su dva milijuna barela dnevno zbog povećanja proizvodnje i značajnog, iako sezonskog pada potrošnje”, objavila je američka vlada.

Povećanje američke proizvodnje i zaliha vjerojatno će ograničiti utjecaj sporazuma Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i pojedinih neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, da smanjenom proizvodnjom ograniče prekomjernu opskrbu za 1,8 milijuna barela dnevno do sredine ove godine. Podaci iz naftne industrije ukazuju da je sporazum blizu realizacije.

Ključni kupci u Aziji pošteđeni su značajnijih rezova, budući da se proizvođači boje da će im konkurenti preoteti tržišni udio. Saudijski izvoz u Japan neće biti smanjen, poručio je danas visoki saudijski dužnosnik.

U takvom okruženju cijene nafte kreću se u vrlo uskom rasponu.

“Cijene nafte gotovo se i nisu mijenjale u posljednjih nekoliko dana”, primjećuje Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. “Čini se da su u Londonu zaglibile unutar raspona od 55 do 56 dolara dok u SAD-u osciliraju oko razine od 53 dolara”, dodaje.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 52,14 dolara, što znači da je bila 37 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina)