LONDON, 17. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 56 dolara, poduprte slabijim američkim dolarom i porukom Saudijske Arabije da će smanjivati proizvodnju prema dogovoru, što je potisnulo u drugi plan povećanu američku proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 56,52 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 78 centi višoj cijeni, od 53,15 dolara.

Potporu naftnim tržištima pružio je slabiji dolar, koji se našao pod pritiskom nakon što je američki novoizabrani predsjednik Donald Trump izjavio da jaka američka valuta škodi konkurentnosti Sjedinjenih Država. Cijene nafte iskazane su u dolarima pa slabija američka valuta jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom.

Dodatno je raspoloženje na naftnim tržištima poboljšala i poruka najveće izvoznice Saudijske Arabije da će ustrajati u odluci o smanjenju proizvodnje, u skladu sa sporazumom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i pojedinih neovisnih proizvođača, poput Rusije.

Prema tom sporazumu, proizvodnja bi se u početno zacrtanom razdoblju od šest mjeseci trebala smanjiti za gotovo 1,8 milijuna barela dnevno, kako bi se ponuda uskladila s potrošnjom.

“Čini se da je tržište uistinu zadovoljno aktualnom razinom cijena (od oko 55 dolara po barelu)… ali svi budno prate situaciju jer će najmanja naznaka da stvari s dogovorom OPEC-a i zemalja izvan te organizacije ne idu u zacrtanom smjeru spustiti tržište”, ističe Matt Stanley iz Freight Investor Servicesa (FIS) u Dubaiju.

U fokusu je trgovaca također povećanje američke proizvodnje, koje bi moglo neutralizirati učinak smanjene opskrbe iz drugih zemalja.

“Tržište je fokusirano na povećanje američke proizvodnje koja je porasla na gotovo devet milijuna barela dnevno, s 8,5 milijuna barela dnevno iz lipnja prošle godine, i blizu je razine iz 2014. godine”, kazao je Michael McCarthy iz sydneyskog CMC Marketsa.

Dodatno su naftna tržišta – bar kratkoročno – zakočili poremećaji u radu rafinerija na Bliskom istoku i u Aziji u prošlom tjednu, koji su rezultirali smanjenom potražnjom za sirovom naftom, tumače trgovci.

Odvojeno je OPEC je danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte početkom tjedna iznosila 52,17 dolara, te pala 47 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

(Hina)