LONDON, 10. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 55 dolara, poduprte slabijim dolarom koji je prigušio strahovanja od pojačane američke proizvodnje i većeg iračkog izvoza.

Cijena barela porasla je na londonskom i američkom tržištu za 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje. U Londonu se tako barelom trgovalo po 55,29 dolara, nakon što je jučer dočekao zatvaranje u minusu 2,16 dolara. Na američkom tržištu cijena barela iznosila je danas 52,31 dolar a jučer je zaključio trgovanje u minusu 2.03 dolara.

Tržišta su jučer uzdrmale najava rekordnog iračkog izvoza i nagovještaj veće američke proizvodnje, potpirivši strahovanja da bi mogli potkopati nastojanja vodećih neovisnih i proizvođača u sastavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče prekomjernu opskrbu.

Čini se da pojedine članice OPEC-a, poput Saudijske Arabije, smanjuju proizvodnju dok je Irak danas najavio da će u veljači povećati izvoz sirove nafte iz luke Basre na rekordnu razinu.

Povećava se i opskrba iz Sjeverne Amerike. Tako je Kanada u prosincu u prosjeku bilježila 209 bušotina, 36 više nego u prethodnom mjesecu. te 49 više nego u istom mjesecu godine ranije, navodi Matt Stanley iz Freight Services Internationala sa sjedištem u Dubaiju.

“Broj bušotina u Kanadi povećan je 30 posto na godišnjoj razini… Definitivno se ponovo okrećem špekulacijama s padom cijena nafte”, konstatira Matt Stanley iz Freight Services Internationala u Dubaiju.

U SAD-u su energetske kompanije u prošlom tjednu povećale broj bušotina 10. tjedan zaredom.

Danas je naftna tržišta stabilizirao slabiji dolar, koji je podupro kupovnu moć imatelja ostalih valuta, jačajući time potražnju.

“Svjedočimo blagom valu kupnji po osnovi slabijeg dolara”, tumači Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM. “Cijene bi danas mogle blago porasti nakon jučerašnjeg oštrog pada ali tržište bi idućih dana trebalo slabiti. Mislim da će trend u predstojećem razdoblju biti silazan”, dodaje Varga.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 52,85 dolara, što znači da je bila 65 centi niža nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina)