BERLIN, 5. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Realne plaće radnika u Njemačkoj obuhvaćenih kolektivnim ugovorima porasle su u 2016. godini slabije nego u dvije prethodne godine, pokazala je u četvrtak objavljena studija, čiji autori to usporavanje pripisuju snažnijoj inflaciji.

Nominalne su plaće oko 19 milijuna radnika obuhvaćenih kolektivnim ugovorima porasle prošle godine u prosjeku 2,4 posto, pokazuje studija Instituta za ekonomska i društvena istraživanja (WSI).

Budući da je stopa inflacije u Njemačkoj dosegnula 0,5 posto, realno su plaće uvećane 1,9 posto, ističu autori studije WSI-ja.

To je slabiji rast nego u prethodne dvije godine kada su realne plaće radnika obuhvaćenih kolektivnim ugovorima porasle 2,4 posto (u 2015. godini) odnosno 2,2 posto (u 2014.).

Slabiji rast plaća mogao bi u predstojećem razdoblju oslabiti domaću potporu gospodarskim aktivnostima koje se u Njemačkoj sve više oslanjaju na domaću potrošnju.

U vladi procjenjuju da je zahvaljujući snažnom uzletu osobne potrošnje i pojačanoj javnoj potrošnji gospodarstvo prošle godine poraslo 1,8 posto, najsnažnije u pet godina. Za godinu koja je upravo započela predviđaju slabiji rast, od 1,4 posto, zbog prigušenog izvoza i manje radnih dana. S obzirom na očekivano jačanje inflacije na 1,5 posto zbog viših cijena energije, kupovna bi moć mogla dodatno oslabiti.

U takvom okruženju pojačane inflacije njemački su ekonomisti danas poručili Europskoj središnjoj banci (ECB) da podigne ključne kamatne stope u eurozoni, podsjećajući na procjenu europskog statističkog ureda da su u prosincu potrošačke cijene u eurozoni porasle 1,1 posto, najsnažnije u više od tri godine.

ECB cilja na inflaciju nešto ispod dva posto pa su snizili ključne kamatne stope na rekordno niske razine i pokrenuli opsežan program kupnje imovine, u vrijednosti nekoliko desetaka milijardi eura mjesečno.

“Vrijeme je za normalizaciju”, poručuje ekonomist banke DZ Stefan Bielmeier u razgovoru za Bild. “Sada je moguće promijeniti razinu ključnih kamatnih stopa”, dodaje.

Čelnik instituta DIW Marcel Fratzscher u razgovoru za Bild kaže: “Što prije inflacija u Europi dosegne ciljanih dva posto, što će prije ECB moći podići ključne kamatne stope. I štediše bi imale koristi od toga”, podsjeća Fratzscher.

Savjetnica kancelarke Angele Merkel Isabel Schnabel, članica ekonomskog ‘vijeća mudraca’, ocijenila je za Bild da bi razdoblje ultraniskih ključnih kamatnih stopa trebalo završiti uskoro.

(Hina)