Slom kineskog nekretninskog diva Evergrandea izazvao je pravu rasprodaju na početku tjedna na svjetskim tržištima kapitala

Tržište u Hong Kongu oštro je palo, a korekcija se potom preselila na europske burze jer je eskalirajuća kriza likvidnosti kineskog developera Evergrandea pokazala znakove širenja izvan sektora.

Kineske i hongkonške grupacije iz sektora nekretnina bile su u središtu tržišnog klizanja i pale su na najnižu razinu u pet godina usred sve veće zabrinutosti zbog sudbine Evergrandea, najzaduženijeg graditelja nekretnina na svijetu.

Grupa se suočava s obvezama u iznosu od više od 300 milijardi dolara prema vjerovnicima i drugim tvrtkama, a u četvrtak prijeti ključni rok plaćanja kamata na njezine off-shore obveznice.

Širi hongkonški indeks Hang Seng zatvorio se na 24.099 bodova, na najnižoj razini od listopada 2020. Europska su tržišta također pala, pri čemu je Stoxx 600 u cijeloj regiji pao za 1,9 posto, a tržišta u Njemačkoj i Francuskoj za dva posto. Londonski FTSE 100 izgubio je 1,6 posto.

Evergrande pokušava pribaviti novac kako bi podmirio obveze prema brojnim zajmodavcima i dobavljačima, a regulatori su upozorili da bi njegove obveze u iznosu od 305 milijardi dolara mogle prouzročiti veće rizike za kineski financijski sustav ako ne budu stabilizirane.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay