Pipistrel Velis Electro, prvi električni zrakoplov koji je dobio službeni certifikat tipa Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost, od ovoga je tjedna vlasnik i sedam svjetskih rekorda za električne zrakoplove. Ovom je slovenskom letjelicom skupina entuzijasta proteklog tjedna, od 31. kolovoza do 2. rujna, preletjela ukupno 700 kilometara na ruti od Švicarske do Sjevernog mora.

Pritom su pokušali, te u konačnici i uspjeli, srušiti čak sedam svjetskih rekorda za električne zrakoplove. Njihov pothvat oborio je tako rekorde za najmanju potrošnju električne energije (kWh/100 km), najvišu prosječnu brzinu leta male električne letjelice na 700 kilometara, najvišu visinu leta za ovaj tip letjelice, najduži let na struju u 24, 48 i 56 sati, najmanju potrošnju energije po kilometru i po osobi, najbrže penjanje te najmanji broj zaustavljanja za let od 700 km.

Cilj ovog pothvata bio je pokazati da postoji alternativa sadašnjim zrakoplovnim tehnologijama koje su vrlo štetne za okoliš, te da je let bez emisija ugljikovog dioksida moguće već danas.

Prvi je to električni zrakoplov s certifikatom EASA-e, a slovenski proizvođač za njega već ima 31 kupca iz 7 zemalja, kojima će certificirane zrakoplove isporučiti već ove godine.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay