Vrhovni sud je dovršio raspravu u slučaju švicarskog franka, prihvativši pravno shvaćanje prema kojem korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata, ali ne i pravo na obeštećenje koje bi banke koštalo između 20 i 25 milijardi kuna. 

– Ovo je pobjeda banaka u ovom slučaju, ovo je katastrofa za potrošače. To nije ono što smo tražili i očekivali – za Index je rekao Igor Metelko, odvjetnik koji je zastupao klijente koji su tužili banke. 

– Donesena su tri različita pravna shvaćanja u tri različite pravne odluke. Jedno pravno shvaćanje je dalo za pravo potrošačima u punom iznosu onog što potražujemo. Drugo shvaćanje nam ne daje ništa, a treće pravno shvaćanje daje samo zatezne kamate za pretplatu iz konverzije što je možda 10 posto od onog što tražimo”, kaže Metelko.

Za treće shvaćanje, jedino koje je imalo dovoljno glasova, glasalo je 13 sudaca. Deset glasova, dva manje nego je bilo potrebno, dobilo je shvaćanje po kojem bi potrošači dobili odštetu. Najmanje glasova, samo njih šest, dobilo je shvaćanje po kojem potrošači ne trebaju dobiti ništa.

Može li odluka biti ukinuta?

Vrhovni sud u priopćenju navodi da će sve “sudske odluke koje zastupaju tri različita pravna shvaćanja biti predmet kontrole Službe evidencije sudske prakse”.

– Ja ne znam što to točno znači, mogu li oni stopirati tu odluku, može li to ne proći evidenciju. To tek moramo vidjeti – kaže odvjetnik. Moguće je da se odluka stopira u slučaju da je u suprotnosti s nekom drugom odlukom ili praksom Europskog suda, međutim to će biti poznato tek za nekoliko dana, kaže Metelko. Sad se čeka objava odluke i revizijskih predmeta, nakon čega će situacija biti jasnija.

Banke sada od građana koji su se pravomoćno naplatili mogu potraživati vraćanje tih iznosa, a to će sigurno i napraviti, smatra odvjetnik. – Apsolutno smo očekivali pobjedu, pravo je bez ikakve dvojbe na strani potrošača. To nije borba malih i velikih, nitko nije tražio navijačke ili političke odluke, nego da sude u skladu s pravom. Pravo je sigurno na našoj strani – rekao je. – Banke nikada nisu dale nekakve suvisle razloge koji bi upućivali na to da mi nemamo pravo na obeštećenje – rekao je Metelko.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay