Pošto je danima u javnosti nastupao s umirujućim izjavama, u četvrtak je na sjednici Vlade “kapitulirao” čak i ministar turizma Gari Cappelli, priznavši da statistika o turističkim volumenima za zadnjih tjedan dana bilježi pad 30-40 posto, i to isključivo kao posljedica koronavirusa.

To su, zasad, prve konkretne i opipljive brojke koje sve govore u prilog iznimno stresne i neizvjesne turističke godine, no još goru sliku dobivamo u razgovoru s vodećim ljudima iz turističke branše u Europi – online agencijama, touroperatorima i ostalima – koji za područje Hrvatske u ovom trenutku bilježe pad prodaje glavne sezone od 70 posto.

– U padu je cijela Europa, na razini 50-60%, no Hrvatska bilježi i lošije brojke, moguće kao posljedica blizine Italije u kojoj je promet manji za čak 90%. Hrvatska je tako među najjače pogođenim zemljama ovog dijela Europe, a pad se jednako odnosi i na avionske i na automobilske putnike. U ovoj fazi putnicima više nije dovoljno da se klone velikih aerodroma, nego se boje mogućnosti da će u nekoj zemlji završiti u karanteni – doznajemo od stručnjaka iz branše.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay