Foto: Studio Testudo

Nakon 18 izvrsnih završnih prezentacija te glasovanja žirija sastavjenog od mentora, pobjedničkom idejom ovogodišnjeg Poduzetničkog kampa proglašena je ideja Smart Parking Barrier koju je prezentirao Marko Smoljo.

Marko Smoljo, pobjednik poduzetničkog kampa 2016, izjavio je:

– Uspjeh bi mi bio da sam na kampu dobio samo jedan koristan savjet, a tek pobjeda, ne znam, zadovoljan sam jako. Čast mi je biti ovdje al pogotovo biti pobjednik kampa 2016. Inovativni sustav smart parkinga rješava probem prometnog kolapsa koji je posljedica traženja parking mjesta u svakom gradu, uzmimo u obzir da u prosjeku osoba koja traži parking izgubi 21 minutu. To je problem koji uzrokuje puno veće stvari od samog ne pronalaska parkinga.

Smart Parking Barrier je inovativni sustav koji rješava problem zauzimanja parking mjesta, a čija je glavna svrha sprečavanje neovlaštenog parkiranja i mogućnost rezerviranja parkirnog mjesta u realnom vremenu.

Prošlogodišnji pobjednici Poduzetničkog kampa Josip Lažeta (Chain Technology) i Jakša Vidović danas uspješni poduzetnici, predali su nagradu pobjedniku.

Drugo mjesto je osvojila ideja Informacijskog sustava u oblaku koju je osmislio Bruno Ziterbart. Informacijski sustav pruža tvrtkama uvid u klijente, termine i usluge koje pružaju, što im pojednostavljuje kreiranje efikasnog rasporeda koji odgovara njima i njihovim klijentima.

– Kamp je ispunio i više od mojih očekivanja, i ovo je mjesto koje bih preporučio svakoj osobi koja želi krenuti u poduzetništvo.

Na trećem mjestu je ideja Tonija Šegvića i Paška Peljića sa svojom idejom Erebus kučište. Erebus kučište je inovativna ideja računalnog kučišta koja ima jedinstvenu mogućnost koja druga kučišta nemaju, a to je mogućnost proširivanja svojih dimenzija u duljinu radi podržavanja mnogih računalnih komponenti.

– Zahvalni smo i čast nam je biti dio kampa ove godine, mentorima se zahvaljujemo za svaki savjet i ideju koju su nam dali, neprocjenjivo iskustvo je vrijeme provedeno s njima.

Renomirani predavač kampa, gdin Scott L. Steward je uručio Level Up Award mladim sudionicim iz Metkovića, srednjoškolcima Boži Jovanoviću Bartuloviću i Ivanu Pavloviću u svrhu podizanja svijesti o poduzetništvu kod mladih, obzirom da se upravo njihovom prijavom na kamp ostvario jedan od ciljeva kampa (promicanje svijesti poduzetnistva kod mladih). Upravo iz tog razloga uveli smo i novu nagradu na Poduzetničkom kampu koja će se od ove godine dodjeljivati na svakom sljedećem. Dvojac je kazao: – Ovo sto smo dobili ovdje, mentori prvaci, kontakti ideje, ljudi, toliko pozitivne energije na jednom mjestu, bez zavisti , ljubmore, nemam sto reci i jos sve to besplatno – bez riječi smo!

Plakete za najuspješnije izradio je sudionik prošlogodišnjeg Kampa Luka Mimica, magistar kiparstva.

Panel diskusije tijekom Poduzetničkog kampa 2016. bile su edukativne i dinamične, sa mnoštvom različitih sudionika: od predstavnika Županije (Anđelko Katavić), Saborske zastupnice ( Ivana Ninčević-Lesandrić), Zamjenice ministra regionalnog razvoja i fondova EU (Sonja Čikotić), HZZ-a (Mario Grubišić), HGK (Goranka Košta), HBOR (Mira Krneta) do brojnih poduzetnika (Ivan Mrvoš,Josip Lažeta, Nikola Barbarić, Zorana Neveščanin). Tijekom manifestacije pitanja su bila otvorena i za širu javnost koja je odgovore mogla dobiti od predstavnika iz realnog sektora. Uz panel diskusije u radu Poduzetničkog kampa sudjelovali su i brojni predavači: Marija Boban, Ivana Bilić, Ante Raos, Ivana Podrug i Scott L. Steward.

Kamp je organizirao Poduzetnički centar Solin, uz suorganizatore Chain Technology j.d.o.o. i Include d.o.o. te partnere: Općina Klis, HBOR, Studio Testudo, ITA d.o.o., Nextbike, Tehnološki park Varaždin, Huha na kvadrat, 3PSplit, Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije (MUOSID) i Ven-Zorana j.d.o.o.

Manifestacija je i ove godine održana pod pokroviteljstvom Predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva poduzetništva i obrta, Županije splitsko – dalmatinske, te Grada Solina.

Izvor: Poduzetnički centar Solin