BRUXELLES, 16. veljače 2017. (Hina) – Prodaja automobila u Europi ponovo je poskočila u siječnju, nakon slabijeg prosinca, pokazali su u četvrtak podaci iz industrije, dok se u Hrvatskoj stopa rasta stabilizirala iznad 20 posto.

U prvom je ovogodišnjem mjesecu u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1.170.220 novih automobila, 10,2 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, izvijestili su iz ACEA-e.

U prosincu njihov je broj uvećan za osjetno skromnijih tri posto.

Industrija je tako i 2017. godinu počela dvoznamenkastim rastom, nakon šest godina slabijih siječanjskih rezultata, pri čemu u ACEA-i skok objašnjavaju, između ostalog, većim brojem radnih dana.

Čelnik udruženja Dieters Zetsche konstatirao je prošlog tjedna na godišnjem skupu udruženja da je povjerenje potrošača zasada stabilno “unatoč Brexitu i referendumu u Italiji”, podsjetivši da je u 2016. u EU prodano najviše novih automobila u devet godina.

Ovu će godinu ipak zasjeniti neizvjesnost, procjenjuju u ACEA-i, prognozirajući povećanje prodaje za samo jedan posto, nakon 6,8 postotnog rasta u 2016.

“Puno će toga ovisiti o razvoju makroekonomskih uvjeta i političkim zbivanjima ali očekujemo da će naše tržište ostati stabilno”, kazao je Zetche, koji je krajem prošle godine dobio još jedan 12-mjesečni mandat na čelu ACEA-e pa će ostati na čelu udruženja i u ovoj godini.

“Zato pozivamo EU da nastavi svoja nastojanja koja bi trebala osigurati ravnopravan pristup globalnom tržištu”, dodao je.

Sva su vodeća tržišta osim Velike Britanije u siječnju zabilježila gotovo identične stope rasta prodaje, nešto iznad 10 posto. Britansko je tržište bilo na začelju sa stopom rasta od samo 2,9 posto.

U Hrvatskoj je u siječnju registrirano 2.807 novih automobila, 23,6 posto više nego u prvom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e. Time se nakon oštrog skoka u prosincu, za nešto više od 80 posto, stopa rasta vratila blizu razine od 20 posto, nadomak koje je prema podacima ACEA-e bila i dobar dio prošle godine.

(Hina)